Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 20 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Voedselbanken zien groei, maar verwachten nog veel meer mensen

Voedselbanken bereiden zich voor op een flinke groei in de komende twaalf maanden. Door de economische krimp en de stijging van de werkeloosheid zullen meer mensen moeite krijgen om financieel rond te komen.

Dat meldt ‘Voedselbanken Nederland‘ vandaag zelf.

Het klantenaantal bij de voedselbanken was op peildatum 30 juni al met 8,5 procent toegenomen ten opzichte van dezelfde datum in 2019. Gemiddeld hielpen de 171 voedselbanken dit eerste half jaar 120.000 unieke personen. Van de gebruikelijke zomerdip is dit jaar geen sprake.

Grote verschillen bij voedselbanken

Opvallend is het enorme verschil tussen voedselbanken. De toename in Amsterdam was met 26 procent verreweg het grootst. Vrijwel alle grote steden tonen overigens hogere groeicijfers dan gemiddeld. In 44, voornamelijk kleinere, gemeenten daalt het aantal klanten.

De meest voor de hand liggende verklaring hiervoor lijkt te liggen in de beroepsgroepen die het hardst getroffen worden door corona, zoals horeca, de culturele sector, sport en transport. Mensen met dergelijke beroepen, maar ook flexwerkers, zijn meer dan gemiddeld aanwezig in de grote steden.

Voorbereidingen getroffen voor flinke groei

Gezien de economische krimp, de verwachte faillissementsgolf en het snel oplopende werkloosheidcijfer, bereiden de voedselbanken zich voor op een flinke groei in het komende jaar. Nu al worden wekelijks 1 miljoen producten ingezameld, verdeeld over de tien regionale distributiecentra en via 171 voedselbanken uitgedeeld aan de klanten. De druk op het logistieke proces zal toenemen nu de lokale en regionale verschillen zo groot blijken. Om aan voldoende goed en gezond eten te komen, zullen de voedselbanken ook nieuwe wegen moeten inslaan. Veel producenten en retailers zijn actief bezig om verspilling aan te pakken, waardoor het aanbod voor de voedselbanken naar verwachting onder druk komt.

Een foto van een bezoekster en twee medewerksters van een Voedselbank in Tilburg
Medewerkers aan het werk in de voedselbank in Tilburg, met een mondkapje voor het gezicht. Foto: ANP / Remko de Waal

Voor het eerste geen ‘zomerdip’

Sinds 2013, het eerste jaar waarop de voedselbanken hun gezamenlijke data publiceren, was er elk jaar een zomerdip zichtbaar. In de periode juni-juli daalde het aantal klanten dan met zo’n 2,5 tot 5 procent. In 2020 constateren de voedselbanken voor het eerst dat er nauwelijks sprake is van een zomerdip en dat de procentuele groei rond de 8,5 procent blijft in deze maanden. Dit zou een logisch gevolg van corona kunnen zijn.

Voedselbanken roepen op niet te wachten tot het te laat is

Veel mensen die door de coronacrisis nu in de problemen komen zullen onterecht kunnen veronderstellen dat ze niet in aanmerking komen voor voedselhulp omdat ze bijvoorbeeld vermogen hebben. De toelatingscriteria van de voedselbanken zijn echter anders. Voedselbanken roepen mensen op om zich niet nu onnodig in de schulden te steken met alle lange termijn gevolgen van dien. „Als corona ons iets leert is dat ‘het iedereen kan overkomen’.”

Lees ook: Voedsel over datum: hoe zit het nou als het om goede doelen gaat?

Lees ook: Aantal dierenvoedselbanken stijgt, ‘zo blij mee’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.