Amarins de Boer
Amarins de Boer Binnenland 10 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Dit betekenen de vlaggen van de reddingsbrigade die op het strand wapperen

Ook vandaag waarschuwt de reddingsbrigade voor gevaarlijke stroming in zee, waardoor zwemmers in de problemen kunnen komen. Het advies: hooguit tot je knieën in het water en oppassen met luchtbedjes.

Voor wie op het strand ligt en dit – of een ander waarschuwend – artikel niet leest, wappert er vandaag aan de kust de gele vlag. Op die manier waarschuwt de reddingsbrigade voor gevaarlijk zwemwater. Zwemmen, baden en andere activiteiten op of in het water worden afgeraden, en zwemmers moeten extra voorzichtig zijn.

Vlaggen van de reddingsbrigade

Maar er zijn meer vlaggen die de reddingsbrigade kan hijsen. Weet jij bijvoorbeeld wat de witte vlag met een blauw vraagteken in het midden betekent?

Een overzicht van alle vlaggen van de brigade:

Op deze foto zie je wat de kleuren vlaggen op het strand betekenen

Reddingsbrigade had extreem drukke dag

Gister was het een extreem drukke dag voor de redders. In totaal werden alleen al aan de kust van Den Haag 268 mensen uit het water gehaald die in de problemen kwamen. Twee zwemmers zijn daar overleden. Bij 59 mensen werd eerste hulp verleend. Ook werden tientallen verdwaalde kinderen met hun ouders herenigd, zo blijkt uit een inventarisatie die de brigade maandag bekendmaakte.

Ook elders langs de kust ging het gister mis. In Wijk aan Zee en Zandvoort overleden twee strandgangers. In de zee langs de kust was op meerdere plaatsen sprake van gevaarlijke stroming. Volgens de reddingsbrigade zorgde de combinatie van sterke stroming en de wind die was opgestoken, voor „een zeer verraderlijke zee”.

Op deze foto is de zee bij Den Haag te zien, waar leden van de reddingsbrigade drenkelingen proberen te helpen.
De hulptroepen hadden het dit weekend heel druk. Foto: ANP

Op eigen kracht

De reddingsbrigade in Noord-Holland heeft gisteravond tevergeefs gezocht naar een meisje. Ze zou in de zee in zijn gegaan bij Egmond, maar niemand heeft haar uit het water zien komen. Twee helikopters hielpen bij het zoeken, maar ondanks grootscheepse inzet is niemand gevonden. Rond 23.00 uur werd de zoektocht beëindigd.

„Er is geen melding van vermissing gedaan. We houden nog een slag om de arm maar denken dat de zwemster op eigen kracht het water heeft verlaten”, zegt een woordvoerder van veiligheidsregio Noord-Holland-Noord.

Lees ook: Water haven Texel troebel door klaarkomende oesters

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.