Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 9 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Gevaarlijke zee eist vier levens op snikhete zomerdag

De reddingsbrigade is vandaag druk geweest met mensen die in zee in de problemen kwamen. Twee mannen die vanmiddag bij Den Haag uit zee zijn gehaald , zijn overleden.

Ook in Wijk aan Zee en Zandvoort ging het mis. De slachtoffers werden buiten bewustzijn uit de Noordzee gehaald en gereanimeerd, maar dat mocht niet baten, meldt NH Nieuws.

In de zee langs de kust was op meerdere plaatsen sprake van gevaarlijke stroming. Volgens de reddingsbrigade zorgde de combinatie van sterke stroming en de wind die was opgestoken, voor „een zeer verraderlijke zee”.

Rode vlag gehesen

Langs de hele kust van Noord-Holland is de rode vlag gehesen. „Ga maximaal tot kniehoogte het water in. Volg aanwijzingen van reddingsbrigade en hulpdiensten op!”, luidt het advies van de Veiligheidsregio NHN. Eerder op de dag werd die rode vlag ook gehesen voor het gehele 11 kilometer lange strand van Den Haag. Ook daar werd de boodschap gegeven: Ga niet zwemmen, de zee is gevaarlijk.

Het was vandaag erg druk op het strand van Den Haag. Hulpdiensten konden maar met moeite tussen de mensen door komen. Bij de strandopgangen moeten soms eerst scooters en fietsen worden weggehaald die de doorgang voor hulpdiensten versperden, zo zei een woordvoerder van de reddingsbrigade. Tientallen mensen moesten uit zee worden gehaald. De mannen die in Den Haag omkwamen zijn een 24-jarige man zonder vast woon- en verblijfplaats die omstreeks 16.30 uur uit zee werd gered en een 28-jarige man die omstreeks 13.00 uur uit het water was gehaald. Beide mannen werden gereanimeerd nadat ze op het Zuiderstrand uit het water waren gehaald, maar overleden toch, meldt de politie.

„De reddingsbrigade heeft heldendaden verricht en een groot aantal mensen uit zee gered”, zei locoburgemeester Hilbert Bredemeijer van Den Haag. Het stadsbestuur laat weten intens mee te leven met de nabestaanden van de overleden mannen.

600 boetes uitgedeeld

Omdat het dit weekend ongekend druk was in Den Haag, zette de gemeente zondag 115 extra mensen in. Daaronder vielen 65 verkeersregelaars en boa’s, die flink wat mensen beboet hebben. Sinds donderdag werden er maar liefst 600 parkeerboetes uitgeschreven, en werd er 150 keer een wielklem gezet. In Scheveningen werd een verkeersregelaar met een ploertendoder tegen het hoofd geslagen.

Volgens loco-burgemeester Hilbert Bredemeijer waren er naar schatting „twee keer zoveel mensen aan de kust dan ‘normaal’ op topdrukte-dagen, zoals we die voor het coronatijdperk zagen”.

Daarom werden zondag aan het einde van de ochtend de toegangswegen naar het strand afgesloten. „Een uitzonderlijke maatregel”, zei de loco-burgemeester. De parkeergarages bij de stranden waren toen al vol. Zo werd voorkomen dat naar parkeerplekjes zoekende strandgangers in grote aantallen door Haagse wijken reden. Dat gebeurde zaterdag, tot ergernis van veel bewoners, zei Bredemeijer.

Lees ook: Na heetste 8 augustus, nu ook heerste 9 augustus ooit gemeten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.