Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 8 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Reddingsbrigade: zwemmers lijken voorzichtiger, minder hulp gevraagd

Het lijkt erop dat strandgangers voorzichtiger zijn als ze de zee in gaan en ook beter geïnformeerd zijn over de gevaren. Dat zegt een woordvoerder van de Reddingsbrigade.

Het vermoeden bestaat dat het recente nieuws over verdrinkingen door met name muien en ook het drama dit jaar bij Scheveningen, waarbij vijf surfers tegelijk omkwamen een rol spelen; ook al is dat niet helemaal met zekerheid te stellen.

Stranden overvol, minder hulp gevraagd

De Reddingsbrigade ziet echter het aantal bezoeken aan de eigen website met voorlichting over de gevaren van de zee flink toenemen. Bovendien zijn de aantallen keren dat de brigade om hulp wordt gevraagd, lager dan tijdens de hittegolf van juli 2019. „Dat terwijl de stranden nu toch overvol zijn”.

De Reddingsbrigade telt per week. Tijdens de hittegolf van juli vorig jaar werd de brigade 2547 keer om hulp gevraagd in allerlei soorten situaties. Maar vrijdag bijvoorbeeld waren er nog geen 240 verzoeken, al zijn de cijfers van Den Haag, Katwijk en Noordwijk nog niet binnen. Het moet echter wel gek gaan wil het dagcijfer nog boven de 300 komen, aldus de zegsman. Zeer waarschijnlijk blijven de hulpverzoeken in aantallen toch beneden die van vorig jaar.

Verdrinkingen door muistromen

Het Nederlandse zeewater komt de laatste tijd meerdere keren verraderlijk uit de hoek. Zo verdronk vorige week de Poolse Marcin Kolczynski. Hij wilde drie kinderen uit zee redden, maar kwam daarbij zelf in de problemen. Voor zijn vrouw en twee kinderen is nu een crowdfundactie opgezet. Het gezin heeft het niet breed, maar dankzij de actie krijgen zij een steun in de rug. De teller staat inmiddels op ruim 280.000 euro.

Een muistroom is sterk en trekt je vrijwel altijd richting open zee. Als je onverhoopt in zo’n stroming terechtkomt moet je je door de stroming laten meevoeren, tot die wat minder wordt. Dan zwem je schuin weg, zodat je bijvoorbeeld op een zandbank belandt. Lukt dat niet dan is het zaak de aandacht van strandbezoekers en/of de reddingsbrigade te trekken. Bovenal geldt: raak niet in paniek.

Lees ook: Zestien meldingen huiselijk geweld met codewoord ‘masker 19’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.