Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 5 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Mondkapjes vliegen met pakken tegelijk de (online) winkels uit

Het verplicht dragen van mondkapjes in het centrum Amsterdam en Rotterdam en de discussie over wel of niet een mondkapjesplicht in de openbare ruimte woedt hevig. En dat is terug te zien in de verkopen van de mondmaskers, die als warme broodjes over de (online) toonbank gaan.

Webwinkel Koopjedeal krijgt momenteel 600 tot 700 orders per dag binnen voor mondkapjes. Het bedrijf biedt verschillende soorten in diverse kwaliteiten en hoeveelheden aan. De aantallen zijn enorm vergeleken met een maand geleden, toen er soms maar twintig bestellingen op een dag werden gedaan.

foto van mondkapjes online te koop
Mondkapjes gaan online als een tierelier. Foto: webshop Koopjedeal.nl

Advertenties mondkapjes

Volgens een woordvoerder volgen de orders op de aandacht voor mondkapjes in de media, maar het bedrijf past de advertenties daar dan ook meteen op aan, hetgeen de verkopen ook opstuwt.

Bol.com zag begin juli opeens al toename van 107 procent in verkoop van dergelijke maskertjes en in de week daarna nog eens een stijging van 25 procent. Recentere cijfers kan het bedrijf om organisatorische redenen nog niet melden, maar „de vraag naar en verkoop van niet-medische mondmaskers blijft erg hoog.” Dat heeft volgens de woordvoerster waarschijnlijk onder meer te maken met de aanscherpingen van de coronaregels in België en met de vakantie.

Drogist

De combinatie Kruidvat en Trekpleister zag de verkoop begin juli ook flink toenemen, toen 20 procent ten opzichte van de weken ervoor. „De oorzaak hiervan zien wij vooral in de vraag van mensen die op vakantie gaan en goed voorbereid willen zijn en natuurlijk in de verplichting op het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer. Inmiddels is de vraag naar mondkapjes weer enigszins gestabiliseerd”, aldus een woordvoerster van de drogisterijketens.

Het is Kruidvat/Trekpleister „op dit moment het nog te vroeg om te zien of de lokale verplichting een significant effect op de verkoop van mondkapjes zal hebben.”

Mondkap hamsteren

Bij drogisterijketen Medikamente die Grenze, met filialen in het oosten van het land, worden de mondkapjes steeds goedkoper. Iets waar ze al sinds mei mee stunten, met een paginagrote advertentie in de Tubantia als startschot. Toen waren het er nog 50 voor 49, 99 euro, nu zijn het er 50 voor 9, 99 euro. En het gaat goed met de verkoop van deze niet-medische mondkapjes.

De 250.000 waar in den beginne (in mei) mee werd gestart, zijn al lang en breed uitverkocht en dagelijks worden nieuwe ladingen in de verschillende filialen aangeleverd, die dan snel weer gretig aftrek vinden. „Mensen worden toch een beetje angstig en hebben het gevoel dat ze een mondkapje moeten hebben. Ook als ze straks op vakantie gaan naar het buitenland”, vertelde woordvoerder Hans Alberts vorige week nog op RTV Oost naar aanleiding van de nieuwe besmettingen en de inherente besmettingsangst.

Voorlopig kunnen ze bij de drogisterijketen de drukte nog aan. Vorige week kwam er weer een levering van een half miljoen mondkapjes binnen. „Op dit moment hebben we dus geen problemen, maar ook wij zijn afhankelijk van de aanvoer.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.