Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 31 aug 2020

527 nieuwe coronabesmettingen in ons land, meeste weer onder jongeren

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft sinds gisterochtend 527 meldingen over nieuwe coronabesmettingen binnengekregen. Vooral jongeren raken geïnfecteerd. Zij hebben milde klachten.

Het aantal positieve tests ligt daarmee iets hoger dan een dag eerder, toen de GGD’en in het land 508 gevallen rapporteerden.

De cijfers zijn gepubliceerd op het zogeheten coronadashboard van de Rijksoverheid. Trend blijft dat het virus zich momenteel vooral verspreidt onder relatief jonge mensen: de helft van de positief geteste personen is tussen de 20 en 40 jaar, 14 procent is onder de 20, 24 procent is tussen de 40 en de 60 jaar en slechts 10 procent is 60 jaar of ouder.

Nauwelijks ziekenhuisopnames door coronabesmettingen

Over het algemeen zijn de symptomen bij jonge mensen mild. Ouderen lopen een groter risico op een ernstig ziekteverloop. Ziekenhuisopnames zijn momenteel nauwelijks nodig. Op het coronadashboard staat het gemiddelde aantal opnames per dag op 5,3. Tijdens de piek van de uitbraak werden tussen de 500 en 600 mensen per dag in ziekenhuizen opgenomen.

Vijf patiënten meer op intensive care

Op de intensivecareafdelingen van ziekenhuizen liggen momenteel 38 COVID-19-patiënten, vijf meer dan gister. Op verpleegafdelingen zijn 94 coronapatiënten opgenomen, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Een gemiddeld Nederlands ziekenhuis telt op dit moment nog geen twee coronapatiënten. „De COVID-zorg staat daarmee de reguliere zorg in het geheel niet in de weg”, zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Het aantal besmettingen is nog altijd het hoogst in Amsterdam en omstreken. Daar zijn de afgelopen 24 uur 116 mensen positief getest, 22 procent van het landelijke totaal. In de regio Haaglanden kregen 94 mensen een positief testresultaat, in de provincie Utrecht bleken 49 mensen het virus te hebben opgelopen. De regio Rotterdam-Rijnmond telt 45 nieuwe gevallen.

Een foto van Amerika waar kinderen vandaag - met mondkapjes - weer naar school gingen.
In Amerika, het land met de meeste coronabesmettingen, gingen kinderen vandaag – met mondkapje – weer naar school. Foto: Getty Images / Octavio Jones

Amerika nu boven de 6 miljoen besmettingen

In Verenigde Staten is nu bij meer dan 6 miljoen mensen vastgesteld dat ze het coronavirus hebben opgelopen. Het gaat om bijna een kwart van de ruim 25 miljoen besmettingen die wereldwijd zijn gemeld, bericht de krant The New York Times vandaag.

Het virus greep de afgelopen maanden snel om zich heen in de VS. De eerste besmetting kwam aan het licht in januari. Daarna duurde het ruim 3 maanden voordat de teller op een miljoen vastgestelde coronagevallen stond. De VS zijn inmiddels het zwaarst getroffen land in de wereld. Californië passeerde onlangs als eerste staat de grens van 700.000 besmettingen, meer dan de meeste landen hebben gemeld.

De laatste cijfers doen wel vermoeden dat het virus inmiddels minder snel om zich heen grijpt in het land. Het aantal coronagevallen dat is gemeld steeg deze maand in 22 dagen van 5 naar 6 miljoen. Het duurde eerder nog zestien dagen voordat de VS van 4 naar 5 miljoen besmettingen gingen, becijferde de krant.

Lees ook: Na corona liefst één tot drie dagen niet naar kantoor: #thuiswerkenisfijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
527 nieuwe coronabesmettingen in ons land, meeste weer onder jongeren
Sluiten