Metro en ANP
Metro en ANP Buitenland 14 jul 2020 / 09:53 uur

Vier tegengehouden doodstraffen Amerika worden toch uitgevoerd

De Amerikaanse regering mag toch vier doodstraffen laten uitvoeren die eerder door een rechtbank in Washington op het laatste moment waren tegengehouden.

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft een streep door die beslissing gezet en maakte daarmee de weg vrij voor de uitvoering.

Het gaat om de executie van vier moordenaars die door een nationale (federale) rechtbank tot de dood waren veroordeeld. Het gaat om de eerste executies – op landelijk (federaal) niveau besloten – sinds 2003.

Klachten tegen dodelijke injecties

De eerste executie stond voor gisteren gepland, twee anderen later deze week en één volgende maand. De lagere rechtbank oordeelde dat meer tijd nodig is om klachten tegen de dodelijke injecties te behandelen en stelde de executies tot nader order uit. Het Hooggerechtshof was het daar niet mee eens.

Na een onderbreking van zeventien jaar willen president Trump en het ministerie van Justitie met de hervatting van de doodstraf hun strenge justitiebeleid kracht bijzetten. Federale executies zijn zeldzaam. De enige drie sinds 1963 waren in de jaren 2001 tot 2003, onder wie de terechtstelling van de dader van de bomaanslag van 1995 in Oklahoma City, Timothy McVeigh.

Een foto van Timothy McVeigh
Timothy McVeigh en het resultaat van zijn bomaanslag in 1995. Foto: AFP / Paul Buck

Vaakst doodstraf in Texas

Een deel van de Amerikaanse staten ging de afgelopen jaren gewoon door met executies van personen die in eigen rechtbanken ter dood waren veroordeeld, zoals Texas. In ruim twintig staten is de doodstraf afgeschaft.

In Texas werd op 9 juli de doodstraf nog uitgevoerd op een 45-jarige man, die in 1992 bij een gewapende overval een 82-jarige man doodschoot. De straf van Billy Joe Wardlow werd uitgevoerd met een dodelijke injectie in de gevangenis van Huntsville.

De advocaten vroegen tevergeefs om de doodstraf om te zetten in een lagere straf. Ze droegen aan dat Wardlow 18 jaar oud was toen hij de moord pleegde. Hij werd in 1995 ter dood veroordeeld. Zijn toenmalige vriendin, die bij de overval aanwezig was kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van tien jaar.

Het was de derde doodstraf in Texas en de zevende in heel de Verenigde Staten dit jaar. Texas is de staat in de VS waar de meeste doodstraffen worden uitgevoerd.

In maart werd in Alabama de 43-jarige Nathaniel Woods geëxecuteerd. Ook die doodstraf was eerder door het Hooggerechtshof opgeschort.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vier tegengehouden doodstraffen Amerika worden toch uitgevoerd
Sluiten