Metro
Metro Binnenland 2 jul 2020 / 20:59 uur

Rotterdamse app-agenten mogelijk strafrechtelijk vervolgd

De hoofdofficier van justitie in Rotterdam stelt een strafrechtelijk onderzoek in naar mogelijk strafbaar handelen door agenten van de politie Rotterdam. De aanleiding hiervoor zijn uitlatingen van politieagenten in een WhatsAppgroep.

Rotterdamse agenten zouden begin vorig jaar in hun besloten WhatsAppgroep van hun basisteam racistische uitlatingen hebben gedaan. Ze zouden hebben gesproken over „kankervolk, kutafrikanen en pauperallochtonen” op wie ze willen „schieten”.

Vijf politieagenten die worden gelinkt aan de racistische uitlatingen, zijn voorlopig op non-actief gezet. Justitie gaat door middel van een strafrechtelijk onderzoek bekijken of er strafbaar is gehandeld door de agenten.

Grenzen te buiten

De opmerkingen zouden zijn gemaakt toen de agenten een filmpje zagen van een witte 15-jarige jongen die minutenlang door zwarte leeftijdsgenoten in elkaar werd geslagen in Spijkenisse. Volgens plaatsvervangend politiechef Karin Krukkert gingen de uitspraken „in taal en tekst alle grenzen te buiten”. Ze zegt „teleurgesteld en boos” te zijn over het handelen van de eigen agenten. „Zij beschamen het vertrouwen van collega’s en burgers.” Het NRC kwam met dit nieuws en zegt ook over screenshots van het gesprek te beschikken, zoals die in 2019 zijn gevoerd door agenten van politiebureau Marconiplein.

Het strafrechtelijk onderzoek wordt gedaan door het bureau Veiligheid, Integriteit en Klachten (VIK) van de politie Rotterdam, onder leiding van de officier van justitie. Het gaat in eerste instantie om het verzamelen van de beschikbare informatie, waaruit moet blijken of er strafbare feiten zijn gepleegd. Afhankelijk van de uitkomst zal de officier van justitie beoordelen of de politieagenten worden vervolgd.

Lees hier hoe je oplichting via WhatsApp kunt herkennen en dus voorkomen

.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rotterdamse app-agenten mogelijk strafrechtelijk vervolgd
Sluiten