Metro
Metro Binnenland 3 jul 2020 / 07:37 uur

Volop politie, maar nog weinig boeren in Den Haag

De trekkers en boeren zijn er in alle vroegte nog niet gespot in Den Haag, maar de politie is al wel volop aanwezig in de stad. Ook versperren grote vrachtwagens van het leger de toegangsweg van het Binnenhof. Dit met het oog op een nieuw protest.

Op de snelwegen is het momenteel nog rustig. Volgens een woordvoerder van de ANWB zijn er nog geen trekkers op de snelwegen gespot. Boeren hebben voor vrijdagochtend weer een demonstratie aangekondigd in Den Haag. Rond half 9 was het nog rustig op het Malieveld.

Actiegroep Agractie heeft inmiddels aangekondigd dat er om 11.00 uur in klein verband een actie plaatsvindt op het Malieveld en op andere plekken in het land. Volgens Bart Kemp van Agractie komen er een paar honderd boeren naar het Malieveld toe. Elders in het land zouden boeren zich bij provinciehuizen gaan laten zien.

Verzet tegen veevoermaatregel voor boeren

Gisteravond was het een rumoerige avond. Boeren meldden zich bij het parlementsgebouw met toeterende trekkers, om zich te verzetten tegen de voorgenomen veevoermaatregel van het kabinet. De maatregel verplicht boeren ander voer met een lager eiwitgehalte te gaan gebruiken.

De boeren lieten gister weten boos te zijn dat de politiek er van alles „doorheen drukt”. „Er wordt gestemd over een regel die volgens ons overbodig is en nadelig is voor de gezondheid van het vee”, zegt Joop Bosmans, actief lid van Farmers Defence Force (FDF), die de demonstratie organiseerde. „We zijn eigenlijk hier om toch maar even te laten merken van: we zijn er nog, we strijden nog.”

Schouten hield voet bij stuk

Het protest was tevergeefs; landbouwminister Carola Schouten hield namelijk voet bij stuk. De voermaatregel levert op korte termijn stikstofbesparing op en is volgens Schouten noodzakelijk om stikstofruimte te creëren. Voorstellen om de maatregel te heroverwegen of van tafel te halen, konden op weinig enthousiasme van de minister rekenen.

Niet alleen in Den Haag lieten boeren van zich horen. Ook bij het station in Groningen, in de buurt van vliegveld Eelde en rondom Breda zouden trekkers zijn gezien.

Landbouwminister Carola Schouten is op 16 augustus te zien in VPRO Zomergasten, waar ze door Janine Abbring wordt geïnterviewd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Volop politie, maar nog weinig boeren in Den Haag
Sluiten