Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 10 jul 2020 / 15:32 uur

Oud-wethouders verdacht van criminele activiteiten; boze reactie De Mos

De Haagse oud-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui worden verdacht van deelname aan criminele organisaties met enkele vastgoed- en horecaondernemers, schending van hun ambtsgeheim, meineed en corruptie. Het Openbaar Ministerie heeft hen op de hoogte gebracht van de voorlopige aanklachten tegen hen. Ze worden naar verwachting in september en oktober gehoord door de Rijksrecherche.

Een van de oud-wethouders wordt ook verdacht van het inhuren van een illegale klusjesman. Een raadslid van Groep de Mos wordt eveneens verdacht van meineed en deelname aan de „vermoedelijk criminele organisatie met de horecaondernemers”.

Nauwe samenhang

Het OM verdenkt in de zaak ook drie vastgoed- en twee horecaondernemers. Die verdenkingen „hangen nauw samen” met de beschuldigingen tegen de politici. Ze zouden betrokken zijn bij de schending van ambtsgeheimen door de wethouders en bij omkoping van de politici. Een van de ondernemers was daarnaast in het bezit van een vuurwapen.

In de zaak komt volgens het OM „een beeld naar voren van geldstortingen, betalingen voor het maken van een website, (promotie)filmpjes, een verkiezingscampagne en etentjes, het lekken van vertrouwelijke informatie, voorkeursbehandelingen, omkoping van kiezers en het verstrekken van vergunningen.” De zaak kwam in oktober vorig jaar aan het licht. De inhoudelijke behandeling van de rechtszaak is waarschijnlijk op zijn vroegst eind volgend jaar.

De Mos: ‘Lastercampagne’

De Haagse oud-wethouder Richard de Mos beschuldigt het Openbaar Ministerie van een „aanhoudende lastercampagne”. Het OM maakte vrijdag bekend dat De Mos wordt verdacht van deelname aan criminele organisaties met enkele vastgoed- en horecaondernemers, schending van ambtsgeheim, meineed en corruptie. Oud-wethouder Rachid Guernaoui, een partijgenoot van De Mos, wordt daar ook van verdacht.

De Mos zat in het verleden in de Tweede Kamer voor de PVV. Hij is de oprichter en naamgever van Hart voor Den Haag/Groep de Mos, de grootste partij in de Haagse gemeenteraad. Hij was tot vorig jaar wethouder, maar stapte op na een inval van de Rijksrecherche in zijn woning en in zijn kantoor op het stadhuis. De Mos en Guernaoui zouden bevriende ondernemers hebben geholpen met vergunningen in ruil voor donaties aan de partij. „Het OM maakt zich met nieuwe valse beschuldigingen, laster en leugens schuldig aan de verdere karaktermoord op een politieke partij en haar achterban”, verklaart De Mos. Hij zegt dat er sprake is van een politiek proces om de partij „rücksichtslos en ongenadig hard kapot te maken.”

Ook Guernaoui zegt dat hij niets onrechtmatigs heeft gedaan. „Wij worden op dezelfde manier gefinancierd als alle andere politieke partijen. Wij krijgen onze inkomsten uit contributie, afdracht van raadsleden en wethouders én van donaties.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Oud-wethouders verdacht van criminele activiteiten; boze reactie De Mos
Sluiten