Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 5 jul 2020 / 19:27 uur

‘NVWA nalatig in situatie rondom coronavirus in slachthuizen’

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft onverschillig en nalatig gereageerd op waarschuwingen dat de situatie rondom het coronavirus in slachthuizen niet veilig was. Ook werden werknemers onvoldoende beschermd. Dat zeggen twee dierenartsen die voor de NVWA werk(t)en tegen Nieuwsuur.

Volgens Nieuwsuur werd al vanaf het begin van de coronacrisis door eigen mensen van de NVWA gewaarschuwd voor de situatie in de slachterijen. Maar de dierenartsen voelden zich onvoldoende gehoord en „in de steek gelaten” door de leiding van de NVWA. Dat meldt het nieuwsprogramma op basis van interne mails en stukken die het in handen heeft. De dierenartsen moesten in de slachterijen toezien op dierenwelzijn en voedselveiligheid.

Maatregelen tegen coronavirus aangescherpt

Medewerkers werden opgedragen de richtlijnen van het Rijk en van het RIVM te volgen en zoveel mogelijk uit huis te werken, toen de maatregelen tegen het coronavirus werden aangescherpt. Dat meldt de NVWA in een reactie.

„Ook heeft de NVWA daar waar nodig aanvullende maatregelen genomen om haar medewerkers te beschermen. Dit bijvoorbeeld door medewerkers te adviseren extra persoonlijke beschermingsmiddelen te gebruiken vanaf het moment dat deze voor medewerkers beschikbaar waren. De NVWA heeft hierbij gehandeld op basis van de informatie van de Rijksoverheid en het RIVM die op dat moment beschikbaar was”, aldus de voedsel- en warenautoriteit tegen Nieuwsuur.

De afgelopen tijd zijn meerdere corona-uitbraken in de vleeswerkingsindustrie gemeld. Niet alleen in Nederland maar ook in Duitsland, Engeland, Frankrijk, de Verenigde Staten en Wales.

Lees ook: Coronavirus buitenland: nieuwe lockdowns in Spanje en Marokko

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘NVWA nalatig in situatie rondom coronavirus in slachthuizen’
Sluiten