Metro
Metro Binnenland 25 jul 2020 / 17:23 uur

Ministerie schat wachttijd coronatests te rooskleurig in

Het lukt toch nog niet om iedereen die zich meldt met klachten die doen denken aan het coronavirus binnen 24 uur te testen. Het ministerie van Volksgezondheid meende dat de GGD’en inmiddels voldoende waren opgeschaald om iedereen op tijd te helpen, maar moest daarop terugkomen.

De teststraten trokken wekenlang veel minder mensen dan ze aankonden, maar de laatste dagen „blijft de vraag stijgen”, laat het ministerie weten. De GGD’en zetten meer personeel in om iedereen tijdig te testen en verder te helpen, maar dat lukt nog niet overal.

Wachttijd

Waar de wachtrijen nog te lang zijn, „wordt hard gewerkt om de capaciteit op orde te krijgen. In sommige regio’s kan het iets meer tijd en inspanning kosten”, aldus het departement.

De afgelopen dagen bleken mensen in Noord-Brabant en Zeeland soms langer te moeten wachten dan de maximaal 48 uur die is voorgeschreven. In Zuid-Holland lieten testuitslagen zaterdag soms nog meer dan 72 uur op zich wachten.

Testlocaties

De GGD’en zeggen ernaar te streven een aanvrager „nog diezelfde dag of de dag erop” te testen. In drukke gebieden proberen ze bijvoorbeeld uit te wijken naar testlocaties in minder drukke buurregio’s.

Het ministerie liet eerder zaterdag weten dat „iedereen binnen 24 uur” terechtkon voor een test. De GGD’en zouden erin zijn geslaagd genoeg op te schalen om de vraag aan te kunnen, dat blijkt nu dus toch niet het geval te zijn.

Lees ook: Orkaan Hanna stormt af op door corona geteisterd Texas

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ministerie schat wachttijd coronatests te rooskleurig in
Sluiten