Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 23 jul 2020
Leestijd: 1 minuut

Grapperhaus wil bezit en verspreiding ‘pedohandboek’ strafbaar maken

Justitieminister Ferd Grapperhaus wil een pedohandboek strafbaar maken. In zo’n digitaal boek staan instructies voor hoe je een kind seksueel kunt misbruiken.

Zowel het verspreiden en het in bezit hebben van een handleiding met tips en trucs voor het seksueel misbruiken van kinderen, moet expliciet strafbaar worden gesteld. Wie het toch bezit of verspreidt, hangt straks een gevangenisstraf van vier jaar boven het hoofd.

Wetsvoorstel

Dat staat in een wetsvoorstel van Grapperhaus. Hij wil dat in het strafrecht opnemen om bijvoorbeeld de strijd met het zogenoemde pedohandboek beter te kunnen aangaan.

Pornografische afbeeldingen en filmpjes van kinderen zijn al verboden, maar teksten over seksueel misbruik van kinderen zijn dat niet. Daardoor kunnen politie en justitie ook weinig beginnen tegen ‘pedohandboeken’ die in de krochten van het internet circuleren. Die beschrijven tot in detail hoe een pedoseksueel het vertrouwen van kinderen kan winnen, hen kan misbruiken en daarmee kan wegkomen.

Deze handleidingen hebben „onmiskenbaar een drempelverlagend effect om de kwaadaardige handelingen daadwerkelijk te verrichten”, zegt Grapperhaus. Mede op aandringen van de Tweede Kamer wil hij „deze weerzinwekkende praktijk” nu uitdrukkelijk strafbaar maken.

Pedohandboek van duizend pagina’s

Twee jaar geleden onthulde RTL Nieuws dat er op het darkweb een pedohandboek circuleert van bijna duizend pagina’s. Nadat Tweede Kamerleden de bevindingen onder ogen kregen, pleitten zij voor een verbod. Nu komt Grapperhaus dus met een concreet wetsvoorstel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.