Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 4 jul 2020 / 08:08 uur

Grapperhaus op de vingers getikt vanwege uitspraken over dierenactivisten

Justitieminister Ferd Grapperhaus is berispt door een klachtencommissie van het ministerie van Justitie vanwege onhandige uitspraken die hij deed over dierenactivisten. Tijdens een bijeenkomst van varkenshouders in november vorig jaar noemde hij dierenactivisten die een stal in Boxtel hadden bezet onder meer „dierenextremisten”.

Een aanwezige tweette over de uitspraken van de minister, waarna een klacht tegen hem werd ingediend. De minister verwees naar de bezetters met woorden als „die lui’, „die gasten” en „deze ongeremde figuren”. Een klachtencommissie van het ministerie van Justitie oordeelt dat deze uitspraken inderdaad laatdunkend zijn en dat een klacht daarover gegrond is.

Breken van de wet

Grapperhaus vertelde ook dat dierenactivisten „met een hogedrukspuit” verjaagd mochten worden. De klagers vonden dat hij hiermee opriep tot het breken van de wet. Hier ging de commissie niet in mee.

Het is niet bekend van wie de specifieke klacht kwam. Eerder reageerden dierenrechtenorganisaties – waaronder Animal Rights en Comité Dierennoodhulp – woest op de uitspraken van de minister. Zij dreigden toen ook met aangifte.

Hogedrukspuit

De minister vertelde eerder over die avond dat de emoties hoog opliepen. Hij meldde dat hij de varkensboeren wilde meegeven wat zij konden doen als hun boerderij door activisten bezet zou worden.  Zo zei hij onder andere dat veehouders zich op hun eigen erf moeten kunnen verdedigen, waaronder met een hogedrukspuit. „Dat is gewoon water, daar word je een beetje nat van en dan word je misschien een metertje achterover geblazen”, aldus de minister.

„We zijn tevreden met het feit dat deze minister ondubbelzinnig op zijn vingers is getikt voor zijn uitlatingen. We hebben de mogelijkheid om hiertegen in beroep te gaan bij de Nationale Ombudsman,” zegt Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Grapperhaus op de vingers getikt vanwege uitspraken over dierenactivisten
Sluiten