Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 25 jul 2020
Leestijd: 1 minuut

‘Geef zorgmedewerkers voorrang bij coronatest nu wachttijden oplopen’

Zorgmedewerkers die zich willen laten testen moeten voorrang krijgen. Dat zeggen zorgvakbond NU’91, beroepsvereniging V&VN, en branchevereniging voor de ouderenzorg Actiz in de Volkskrant.

Nu de wachttijden voor zo’n test weer flink oplopen, kan het dagen duren voordat de uitslag bekend is. En in afwachting van de uitslag kan een zorgmedewerker niet aan de slag. Al geruime tijd dringt de branche, mede om die reden, aan op prioriteit voor zorgpersoneel bij het afnemen van een test.

Duidelijkheid

Veel ziekenhuizen kunnen zelf een coronatest afnemen bij personeel dat daarom vraagt, „maar medewerkers in de gehandicaptenzorg en verpleeghuizen zijn daarvoor afhankelijk van de GGD’s”, aldus Michel van Erp van NU’91 op NPO Radio 1. Het is volgens hem belangrijk dat zorgmedewerkers snel duidelijkheid hebben. „Zo zit je er veel dichter bovenop. Helaas is dat nog steeds niet het geval.”

Volgens Van Erp zouden niet alleen zorgmedewerkers maar ook bijvoorbeeld demente bewoners van verpleeghuizen voorrang moeten krijgen, omdat ook zij besmet kunnen raken en weer anderen kunnen besmetten. „Door snel duidelijkheid te verschaffen kan er gerichter worden gehandeld en een eventuele verdere uitbraak worden voorkomen.”

Mentaal aspect

Ook speelt er, volgens Van Erp, voor patiënten een mentaal aspect. „Patiënten worden afgezonderd in afwachting van de uitslag. Zij begrijpen door beperkingen of aandoeningen soms niet waarom dat nodig is. Dat wil je niet: je wil patiënten niet langer in onzekerheid laten zitten.”

„We doen de oproep aan het kabinet vandaag opnieuw. Opdat we niet meer achter de feiten aan lopen, maar hier nu daadkrachtig mee omgaan”, zegt Van Erp. De hernieuwde oproep van NU’91 aan het kabinet wordt gesteund door de branchevereniging voor ouderenzorg Actiz en beroepsvereniging V&VN.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.