Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 15 jul 2020
Leestijd: 2 minuten

18 maanden cel geëist voor drama op Pinkpop 2018

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag – twee jaar na het drama op Pinkpop – 18 maanden gevangenisstraf geëist tegen een 37-jarige man uit Heerlen.

Hij wordt ervan verdacht op 18 juni 2018 door onvoorzichtig of onoplettend rijgedrag op een weg voor een camping op het Pinkpopterrein in Landgraaf een man doodgereden te hebben. Een vrouw en twee mannen raakten zwaargewond.

Pinkpopgangers zaten op de weg

De slachtoffers zaten op de Mensheggerweg na te praten over hun bezoek aan Pinkpop toen ze werden overreden door het bestelbusje waarin de Heerlenaar reed.

Een foto van de verdachte in de rechtbank
Rechtbanktekening van bestuurder Danny S., in de rechtbank Maastricht. Illustratie: ANP / Aloys Oosterwijk

De chauffeur reed door maar meldde zich later bij de politie. Volgens hem heeft hij de groep nooit gezien, ook niet toen hij eerder al in tegengestelde richting over de weg reed.

Het OM eiste in de rechtbank van Maastricht ook ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van vijf jaar.

‘Bestuurder lette langdurig niet op’

Volgens het OM heeft de man als bestuurder van de bestelbus langdurig niet opgelet, zodat hij de groep festivalgangers op de weg niet heeft zien zitten. Het OM betoogde dat hij als bestuurder van de auto had moeten weten dat tijdens en vlak na Pinkpop veel mensen op de weg rond het festivalterrein lopen en zitten. Temeer omdat hijzelf tot middernacht Pinkpop bezocht had en daar enkele pilsjes had gedronken.

Het OM gelooft hem niet als hij zegt dat hij de toegangscode van zijn mobieltje sinds het ongeval vergeten heeft, zodat de politie niet kan zien of hij tijdens de dodelijke rit zijn telefoon gebruikte. Volgens het OM zijn er aanwijzingen dat hij de groep niet zag omdat hij aan het appen of bellen was, maar dat kan niet bewezen worden.

De man moet overigens nog een werkstraf van 100 uur uitvoeren na een eerdere, niet nader genoemde veroordeling.

Een foto van bloemen bij Pinkpop na het drama
Bloemen en kaarsen in de berm van de Mensheggerweg waar de dodelijke aanrijding na Pinkpop plaatsvond. Foto: ANP / Jean-Pierre Geusens

Advocaat vraagt vrijspraak

De raadsman vroeg om vrijlating van Danny S. Hij reed niet te hard, heeft de mensen niet zien zitten, en was volgens de raadsman niet afgeleid door zijn telefoon. Bovendien was het met al die mensen op de weg niet de vraag of, maar wanneer een aanrijding zou plaatsvinden, aldus de verdediging. Pinkpop en politie hadden de mensen van de straat moeten halen, aldus de raadsman. Ook had de man zich vrijwillig bij de politie gemeld na eerst in paniek te zijn doorgereden.

De uitspraak is op 29 juli.

Lees ook: Verslagenheid na drama Pinkpop

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.