Metro
Metro Binnenland 14 jun 2020 / 08:10 uur

Vechtsportbranche wil agenten trainen nekklem goed te gebruiken

Er gaan stemmen op om de nekklem te verbieden. De vechtsportbranche meent dat agenten de nekklem verkeerd uitvoeren en wil hen trainen.

De vechtsportbranche wil trainingspakketten voor politieagenten samenstellen om hen weerbaarder te maken als zij in aanraking komen met geweld. Dit aanbod doet de branche na een voorstel van D66 om het toepassen van een nekklem door de politie te verbieden. Volgens de branche is het enige problematische aan de nekklem dat deze verkeerd wordt uitgevoerd. Het verbieden ervan zou „een misstap” zijn.

Geen klem

Zo stellen de vechtsporters dat bijvoorbeeld George Floyd en Mitch Henriquez niet door een nekklem om het leven kwamen, maar door verwurging. De vechtsporters willen daarom dat de regering meer investeert in de opleiding van agenten, zodat zij de nekklem voortaan technisch goed toepassen.

De branche nodigt politici dinsdag in Den Haag uit om technische uitleg over nekklemmen en verwurgingen bij te wonen. Ook zullen vechtsporters de situaties bij de arrestaties van Henriquez en Floyd nabootsen.

Invoering stroomstootwapen

In 2015 overleed Mitch Henriquez in Den Haag na geweld van een agent. Die agent is vorig jaar in hoger beroep tot zes maanden voorwaardelijke celstraf veroordeeld. De zwarte Amerikaan George Floyd stierf vorige maand nadat een agent langdurig op zijn nek knielde.

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) erkende na het voorstel van D66 twee weken geleden al dat wat Floyd is overkomen inderdaad verwurging is. Met de invoering van het stroomstootwapen bij de politie, die in de komende paar jaar moet plaatsvinden, denkt hij bovendien dat het toepassen van de nekklem „waarschijnlijk niet meer of nauwelijks nodig zal zijn”.

Lees hier wat Fankrijk van de nekklem vindt

Nekklem vs wurggreep

Wat is een nekklem eigenlijk precies? Het is in elk geval geen wurggreep, maar de twee termen worden vaak door elkaar gebruikt. Een wurggreep is erop gericht om iemand het bewustzijn te laten verliezen, een nekklem daarentegen oefent druk uit op de gewrichten en duwt het hoofd van de romp af. Een volledig uitgevoerde nekklem is gericht op het breken van de nek.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vechtsportbranche wil agenten trainen nekklem goed te gebruiken
Sluiten