Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 21 jun 2020 / 19:45 uur

Politie onderzoekt camerabeelden van rellen in Hoorn

De politie zegt inmiddels veel camerabeelden te hebben van de relschoppers die zich afgelopen vrijdagavond in Hoorn tegen de politie keerden na demonstraties voor en tegen het monument van Jan Pieterszoon Coen. De recherche onderzoekt de beelden op strafbare feiten, liet de politie zondag weten.

Na de demonstraties in Hoorn werden twaalf verdachten aangehouden. Vier van hen werden met een bekeuring op zak vrijgelaten en tegen acht personen is proces-verbaal opgemaakt. Ook zij zijn inmiddels vrij, maar blijven verdacht van onder meer opruiing, mishandeling en openlijke geweldpleging.

Stenen, vuurwerk en stoelen

Op de camerabeelden zijn meer mensen te zien die zich schuldig maken aan het plegen van strafbare feiten, zoals het gooien van stenen, vuurwerk en stoelen naar politieagenten en politiepaarden. Een politieman raakte hierdoor lichtgewond, net als een politiepaard.

De politie roept deze onbekend gebleven personen op zich te melden. Doen zij dit niet, dan lopen zij het risico dat de camerabeelden later worden vrijgegeven voor de opsporingsberichtgeving.

Vreedzame demonstratie

De demonstraties voor en tegen het monument van Jan Pieterszoon Coen verliepen vrijdagavond rustig en vreedzaam. Een groep van ongeveer honderd jongeren verliet de demonstratie en trok naar de binnenstad. De gemeente vermoedt dat deze groep niet betrokken was bij de demonstratie, maar doelbewust naar Hoorn was gekomen om te rellen.

De ME werd ingezet om de relschoppers terug te dringen. Vervolgens ging een andere groep van honderd tot tweehonderd jongeren bij het station zich met de situatie bemoeien. Ook deze groep keerde zich tegen de politie en verstoorde de openbare orde.

Reageer op artikel:
Politie onderzoekt camerabeelden van rellen in Hoorn
Sluiten