Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 21 jun 2020 / 14:33 uur

Politie in confrontatie met voetbalsupporters bij anti-lockdowndemonstratie

Een groep voetbalsupporters heeft in Den Haag de confrontatie gezocht met de politie. De groep is teruggedrongen, onder meer met ME-politie te paard en waterkanonnen. De politie Den Haag sloot tevens een winkelgebied in het centrum van de stad af. Daarmee probeerden ze te voorkomen dat demonstranten van het Malieveld het gebied in zouden gaan, twittert de politie.

Beelden van de confrontatie zijn onder andere door Omroep West op internet geplaatst.


De confrontatie vond plaats rondom het centraal station. De politie riep op om niet meer naar het Malieveld te komen en benadrukte op Twitter dat ‘dit niets meer met een normale demonstratie te maken heeft.’

 

Malieveld

De politie meldde zo’n twintig minuten eerder dat het aantal demonstranten op het Malieveld in Den Haag toenam en dat de sfeer aan het omslaan was. Er zouden supporters van verschillende voetbalclubs op het Malieveld zijn gezien. Via Twitter deed de politie een oproep aan mensen om uit de buurt van het Malieveld te blijven.

Aanhoudingen

Rond 16.30 uur omsingelde de ME de mensen die nog aanwezig waren op het Malieveld in Den Haag. Vanaf de zijkanten van het terrein sloot de politie de daar nog steeds aanwezige demonstranten in. De ME werd ingezet om ze ,,nogmaals duidelijke te vorderen dat ze weg moeten gaan”, aldus de politie. Volgens berichtgeving zijn er tientallen mensen aangehouden.

Demonstranten tegen de coronaregels op het Malieveld, Den Haag.
Demonstranten tegen de coronaregels op het Malieveld, Den Haag. Foto: ANP

Nog steeds veel demonstranten

Er zijn nog steeds veel demonstranten in Den Haag. Op het Malieveld waren tegenstanders van de coronamaatregelen in een grote kring gaan zitten. Ze zongen liedjes, gaven een groepsknuffel en hadden onder meer borden bij zich met teksten als ‘1,5 meter is voor schapen. Scheer niet alle coronamaatregelen over een kam’. Ze kondigden aan volgende week zondag opnieuw te gaan demonstreren, dan op het Museumplein in Amsterdam. Toen ze werden omsingeld door de politie riepen ze ‘Vrijheid’.

Een foto van demonstranten op het Malieveld
Het was eerder op de dag enige tijd wat druk met demonstranten op het Malieveld, maar de rust keerde toen snel terug. Later barste het los. Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen

Virus waanzin

Hoewel burgemeester Johan Remkes een demonstratie op het Malieveld zondag van de groep Virus Waanzin verbood, kwamen er toch betogers naartoe. Uiteindelijk besloot Remkes rond 13.00 uur een korte demonstratie toe te staan, tot 13.30 uur. De waarnemend burgemeester van Den Haag gaf toch groen licht aan de demonstranten, omdat sprake was van een groep van een paar honderd mensen en er daarmee voldoende ruimte zou zijn op het Malieveld om genoeg afstand te kunnen bewaren.

De afsluiting van het kernwinkelgebied kan leiden tot verkeershinder, waarschuwt de politie, die mensen oproept de aanwijzingen van verkeersregelaars op te volgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Politie in confrontatie met voetbalsupporters bij anti-lockdowndemonstratie
Sluiten