Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 21 jun 2020 / 15:25 uur

Halsema: ‘Open voor discussie, maar bekladding en vernieling onacceptabel’

De gemeente Amsterdam doet aangifte van de bekladding van het Monument Indië Nederland. Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam vindt het, na eerdere soortgelijke incidenten, tijd een grens te stellen.

„Wij zullen vanaf nu altijd aangifte doen bij bekladding of vernieling van gemeentelijk bezit”, laat ze zondag weten. Ook de Federatie Indische Nederlanders (FIN) heeft laten weten aangifte te doen.

‘Onderdeel van Amsterdamse geschiedenis’

„Onze monumenten, gebouwen en beelden zijn onderdeel van de Amsterdamse geschiedenis”, aldus Halsema. „Die geschiedenis verdient discussie en daar staan we voor open. Bekladding en vernieling zijn onacceptabel. Ik wil dat mensen afblijven van ons gezamenlijk bezit in de openbare ruimte.”

Het Monument Indië Nederland in Amsterdam Oud-Zuid bleek zondag te zijn beklad met rode verf. Presentator Tom Egbers twitterde er zondagochtend een foto van. Bij de bekladding staat geschreven: „Van Heutsz leeft! Stop alle vormen van racisme! Next stop: Coentunnel”. Een politiewoordvoerder liet weten dat de politie onderzoek doet naar de zaak.

Het bekladde monument Indie Nederland op het Olympiaplein.
Het Indië Nederland monument is beklad met onder andere de woorden: „Van Heutsz leeft! Stop alle vormen van racisme! Next stop: Coentunnel”. Foto: ANP

Joannes van Heutsz

Het gedenkteken is ooit opgericht ter herinnering aan Joannes van Heutsz, gouverneur-generaal van Nederlands-Indië van 1904 tot en met 1909. Van Heutsz werd aanvankelijk gezien als militaire held omdat hij Atjeh veroverde. Koningin Wilhelmina onthulde het bakstenen monument aan het Olympiaplein in Amsterdam Oud-Zuid in 1935.

Na de onthulling kreeg het monument veel kritiek omdat de visie op het koloniale verleden van Nederland veranderde. Mensen zagen Van Heutsz steeds meer als koloniale massamoordenaar. In 1967 en 1984 waren er twee mislukte bomaanslagen bij het monument. Het stadsdeel Oud-Zuid de eerste stappen de betekenis ervan te veranderen in 1997. Vier jaar later besloot het stadsdeel dat het niet langer een ereteken is voor Van Heutsz en wordt de nieuwe naam bekend: Monument Indië Nederland.

Beelden beklad

De afgelopen tijd zijn op verschillende plaatsen beelden en panden beklad die verwijzen naar het koloniale verleden van Nederland, waaronder het Tropenmuseum in Amsterdam en het beeld van Piet Hein in Rotterdam. Eerder deze week bleek ook het standbeeld van Mahatma Gandhi op de Churchilllaan in Amsterdam met rode verf te zijn beklad. Toch bleek ruim een week geleden dat meer dan 80 procent van de Nederlanders de standbeelden van bijvoorbeeld slavenhandelaren wil behouden. 

In het buitenland zijn standbeelden van bijvoorbeeld slavenhandelaren omvergehaald. Het zijn antiracistische uitingen die volgen op de gewelddadige dood van de Amerikaan George Floyd door toedoen van een witte politieman.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Halsema: ‘Open voor discussie, maar bekladding en vernieling onacceptabel’
Sluiten