Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 30 jun 2020
Leestijd: 2 minuten

Ouders laten hun kinderen gemiddeld iets vaker inenten

Ouders lieten hun kinderen vorig jaar gemiddeld iets vaker inenten tegen kinderziektes dan de vijf jaar daarvoor.

Van de kinderen heeft 92,6 procent vorig jaar op tweejarige leeftijd de DKTP-vaccinaties (difterie, kinkhoest, tetanus, polio) gehad en 93,6 procent de BMR-vaccinatie (bof, mazelen, rodehond). Van de kinderen geboren in 2017 heeft 90,8 procent alle vaccinaties volgens het vaccinatieschema ontvangen voordat ze twee jaar waren geworden.

De vaccinatiegraad van BMR (bof, mazelen en rode hond) en MenACWY (meningokokkenziekte) stegen naar respectievelijk 93,6 procent en 93,2 procent. De vaccinatiegraad van het HPV-vaccin tegen baarmoederhalskanker voor meisjes geboren in 2005 ging omhoog naar 53 procent, meldt gezondheidsinstituut RIVM in het rapport Vaccinatiegraad en jaarverslag Rijksvaccinatieprogramma Nederland 2019.

Een foto van staatssecretaris Paul Blokhuis
Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) is blij met de jongste cijfers. Foto: ANP / Jerry Lampen

Staatssecretaris: ‘Naastenliefde’

Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS): „Na jaren van daling zagen we vorig jaar een stabilisatie van de vaccinatiegraad. Het is echt goed nieuws dat de vaccinatiegraad nu licht stijgt. Ik voel me hiermee gesterkt om volop door te zetten met de maatregelen die ik in 2018 heb ingezet om meer kinderen en jongeren te vaccineren via het Rijksvaccinatieprogramma. Vaccineren doe je niet alleen voor je eigen gezondheid maar ook voor de gezondheid van anderen. Het is een daad van naastenliefde.”

Het RIVM stelt dat een hogere vaccinatiegraad de kans verkleint dat in de toekomst ziekten zoals mazelen uitbreken. „Het is daarom belangrijk deze ontwikkelingen nauw te blijven volgen. Internationaal gezien is de vaccinatiegraad in Nederland hoog te noemen, met uitzondering van HPV. Dit geldt ook voor het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden.”

Op deze foto zie je een meisje dat een inenting krijgt
Twee jaar geleden daalde het aantal vaccinaties nog, onder meer door indianenverhalen op internet. Foto: Getty Images

Viraalgaande flauwekul

Twee jaar geleden schreef Metro dat het aantal kinderen dat gevaccineerd wordt tegen verschillende infectieziekten opnieuw gedaald was. „Een zorgelijke trend”, vond Ruud Coolen, directeur van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik toen. Coolen in 2018: „„Als het aantal kinderen dat gevaccineerd wordt blijft dalen en het onder een bepaalde graad uitkomt, zijn we niet meer collectief beschermd tegen een uitbraak.” Hij zag op dat moment veel „indianenverhalen en andere virale flauwekul” op het internet rondgaan. „Zo wordt er gezegd dat je autisme zou kunnen krijgen van vaccins, maar dat is werkelijk nergens bewezen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Ouders laten hun kinderen gemiddeld iets vaker inenten
Sluiten