Metro
Metro Binnenland 30 jun 2020 / 21:59 uur

Lunch koning was inclusief ‘Zwarte Piet is racisme’-shirt

De halfjaarlijkse uitblinkerslunch bij de koning was dit keer inclusief de anderhalve meter, een opvallend shirt en Jandino die er zin in had.

Jandino Asporaat heeft zich vanmiddag opperbest vermaakt op Paleis Noordeinde. De komiek was een van de genodigden tijdens de halfjaarlijkse uitblinkerslunch met koning Willem-Alexander en koningin Máxima en dat was volgens hem erg gezellig. „Mooie gesprekken gevoerd en veel gelachen”, schrijft Jandino op Instagram.

Prestaties

Jandino was net als de andere vijftien gasten uitgenodigd vanwege een bijzondere prestatie. De komiek mocht aanschuiven vanwege het winnen van de Gouden Kalf van het Publiek voor Bon Bini Holland 2 eind vorig jaar. Een film die ook de prinsessen leuk schijnen te vinden, zo leerde hij dinsdag. „Het leukste vond ik toch, dat de koning zei; onze dochters hebben ons gek gemaakt met de Bon Bini Holland-films. Vind ik best leuk.”

De sfeer op het paleis was goed. „Ook dank aan de koninklijke staf. Van de toiletdame tot de marechaussee. Iedereen loopt daar met een smile op hun gezicht en dat is aanstekelijk.”

‘Look of the day’

Actrice Hannah Hoekstra was ook van de lunchpartij en droeg tijdens een T-shirt met de tekst ‘Zwarte Piet is racisme’. Ondanks dat haar lunchgenoten overduidelijk een andere dresscode hadden doorgekregen, heeft ze geen moment over haar kledingkeuze getwijfeld, vertelt de 33-jarige actrice aan BuzzE. Gepast of niet, het shirt trok in elk geval wel de aandacht.

Hoekstra was uitgenodigd omdat zij in het najaar de Theo d’Or won, de belangrijkste theaterprijs voor actrices. „Ik zal dit soort shirts blijven dragen tot we een mooie, inclusieve toekomst hebben bereikt waarin we allemaal gelijk zijn en waarin niemand in Nederland meer pijn heeft om dit soort oude tradities”, zegt de actrice.

Het onderwerp kwam overigens niet expliciet ter sprake tijdens de lunch. „Ik denk dat de tekst ook wel voor zich spreekt. Ik hoop dat het shirt sommige mensen aan tafel heeft aangezet tot nadenken.”

Goede sfeer

Hoekstra omschreef de sfeer tijdens de lunch als „zeer welkom en prettig. Het was heel interessant en prettig om met de koning, de koningin en de andere gasten van gedachten te wisselen.”

Andere genodigden tijden de lunch waren onder anderen zangeres Davina Michelle, komiek Jandino Asporaat, presentatrice Nienke Plas en handbalster Estavana Polman.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Lunch koning was inclusief ‘Zwarte Piet is racisme’-shirt
Sluiten