Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 8 jun 2020

Hollandse nieuwe! Eerste vaatje gaat naar de zorgverleners

Voor het eerst in 35 jaar wordt het eerste vaatje nieuwe haring niet geveild. Het wordt donderdag aangeboden aan het zorgpersoneel in het Erasmus MC in Rotterdam.

Ernst Kuipers (voorzitter Landelijk Netwerk Acute Zorg) en Diederik Gommers (voorzitter Nederlandse Vereniging voor Intensive Care) nemen het in ontvangst. Daarna worden alle zorgverleners in het ziekenhuis op haring getrakteerd.

De veiling van de Hollandse nieuwe, waar altijd veel publiek en pers bij is, kon door de coronamaatregelen dit jaar niet doorgaan.

Kuipers en Gommers

Op de vraag aan wie het eerste vaatje dan moest worden gegund, kwam volgens het Nederlands Visbureau al snel het antwoord: „De hardwerkende zorgverleners in de frontlinie”. Gekozen is voor Kuipers en Gommers omdat zij al maanden het gezicht van de strijd tegen het coronavirus zijn en daarmee de verpersoonlijking van die groep. Aan de overhandiging gaat de traditionele keuring vooraf. De haring wordt „vakkundig gefileerd en aan de heren gepresenteerd”.

Een foto van Diederik Gommers die koning Willem-Alexander ontvangt
Diederik Gommers ontving onlangs koning Willem-Alexander al eens, donderdag ontvangt hij iets heel anders: nieuwe haring. Foto: ANP / Patrick van Katwijk

Op aanraden van Kuipers en Gommers wordt ook het personeel in drie andere ziekenhuizen donderdag getrakteerd op de eerste haring van het nieuwe seizoen, in Groningen, Enschede en Breda. Een dag later is de Hollandse nieuwe weer overal te koop.

Nationale Haringdag

Vorig jaar, toen alles nog gewoon was, bezocht Metro de Nationale Haringdag. Dat deden we in Spakenburg, met duizenden gratis haringen, heel veel gezelligheid en ware haringpoëzie. Een verslag lees je hier.

Eerder was Metro ook al eens op, waar anders, de Dijk in Volendam. Daar mochten Volendammers – echte kenners – testen of zij een echte nieuwe haring van een andere haring konden onderscheiden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Hollandse nieuwe! Eerste vaatje gaat naar de zorgverleners
Sluiten