G. Reinards
G. Reinards Nieuws 14 jun 2017

Eerste vaatje nieuwe haring onder de hamer, waarom?

Traditiegetrouw gaat dinsdag in Scheveningen het traditionele eerste vaatje Hollandse Nieuwe weer onder de hamer. Met de veiling wordt officieel het haringseizoen ingeluid, dat dit jaar start op 14 juni. Na de veiling start de verkoop van de nieuwe haring in het hele land.

Goed doel

Elk jaar gaat de opbrengst naar een goed doel. Dit jaar gaat de opbrengst naar de stichting Make-A-Wish Nederland. Deze organisatie vervult wensen van ernstig zieke kinderen.

Spijker hier je haringkennis bij met deze haringweetjes.

Wendy van Dijk bij de veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe haring

Vlaggetjesdag

De veiling is onderdeel van de Vlaggetjesdag. Vlaggetjesdag is in 1947 ontstaan om de verkoop van haring te stimuleren. Op deze dag werden vissersschepen met vlaggetjes uitgedost. Nu is de komst van de Hollandse Nieuwe de reden om het Scheveningse havengebied en de daar nog liggende schepen te versieren. Tegenwoordig komen er jaarlijks zo’n 200.000 mensen op af.

In 2016 leverde het eerste vaatje 90.000 euro op. Dit bedrag werd geschonken aan stichting het Vergeten Kind.

Hollandse Nieuwe

Haring mag pas ’Hollandse Nieuwe’ ofwel ’maatjesharing’ worden genoemd als aan bepaalde eisen wordt voldaan. De haring moet gezouten en gerijpt zijn, maar ook ‘gekaakt’ zijn. Kaken is een bewerking die uit de veertiende eeuw zou stammen. Een deel van de ingewanden en de kieuwen worden weggesneden met als doel de haring langer houdbaar te maken en hem minder bitter te laten smaken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Eerste vaatje nieuwe haring onder de hamer, waarom?
Sluiten