Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 20 jun 2020 / 15:57 uur

Gemeente Den Haag betaalt bijna drie ton coronasteun dubbel uit

De gemeente Den Haag heeft in 192 gevallen dubbele uitbetalingen gedaan in het kader van de coronasteun voor getroffen ondernemers. Het gaat om een bedrag van 285.037 euro, schrijven burgemeester en wethouders zaterdag aan de gemeenteraad.

Ze schrijven verder ook nog dat ze de fout betreuren en dat ze hun verontschuldigingen aan zullen bieden aan de ondernemers. De fout bleek donderdag, toen een ondernemer uitleg vroeg over de dubbele uitkering. Nader onderzoek bracht ook de andere 191 dubbele betalingen aan het licht.

De gemeente heeft tot dusver 40 miljoen euro aan voorschotten uitgekeerd in reactie op 15.675 aanvragen van Haagse ondernemers. Dat gebeurt in het kader van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers, zoals de Tozo-regeling officieel heet. Die is in het leven geroepen om zelfstandige ondernemers te ondersteunen tijdens de coronacrisis.

Terug storten

De ondernemers die te veel hebben ontvangen, wordt gevraagd het bedrag terug te storten. Zo nodig wordt een betalingsregeling getroffen. „Wij willen immers niet dat ondernemers gedupeerd worden door deze fout”, schrijven burgemeester en wethouders.

Foto van Johan Remkes burgemeester van Den Haag
De gemeente Den Haag heeft bijna drie ton coronasteun dubbel uitbetaald. Foto: ANP / BART MAAT

Hart voor Den Haag/Groep De Mos wil opheldering over de gang van zaken. „Dit is niet voor het eerst. Vorig jaar werd er nog 2,5 miljoen euro aan uitkeringen verkeerd overgemaakt en nu weer bijna 3 ton. Hoe kan dit iedere keer zo misgaan?”, vraagt raadslid Ralf Sluijs zich af.

Computerbestanden

„De gemeente is nota bene door een scherpe ondernemer op de fout gewezen, anders was het nog niet eens opgevallen. Dan zit er wel iets heel erg fout in het systeem en daar willen we duidelijkheid over hebben. De energie gaat nu totaal onnodig zitten in het terughalen van het geld in plaats van het bestrijden van de coronacrisis.”

Volgens de gemeente is het simultaan draaien van twee computerbestanden de oorzaak van de dubbele stortingen. Eén van de bestanden zou zijn voor de definitieve verstrekkingen, het andere bestand is voor de voorschotten. Door het tegelijkertijd draaien van beide bestanden werden de bedragen ten onrechte twee keer gestort.

Lees ook: RIVM: 8 nieuwe coronadoden, 116 nieuwe besmettingen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gemeente Den Haag betaalt bijna drie ton coronasteun dubbel uit
Sluiten