Metro
Metro Binnenland 22 mei 2020 / 09:34 uur

Waar zijn zo’n 500 basisschoolleerlingen toch gebleven?

Naar schatting zijn er zo’n vijfhonderd basisschoolleerlingen nog altijd ‘zoek’ sinds de scholen dichtgingen vanwege de coronacrisis.

Dat meldt de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) na een peiling onder duizend directeuren in het basisonderwijs en speciaal onderwijs.

Sluiting scholen

Bij de sluiting van de scholen ging het nog om 5200 leerlingen. Scholen deden er volgens de AVS van alles aan om in samenwerking met leerplichtambtenaren de leerlingen te vinden. Zo zijn ze langsgegaan, zijn brieven gestuurd, is gebeld en zijn ouders van andere leerlingen ingezet, zegt een woordvoerder van de AVS. In veel gevallen lukte het leerlingen terug te vinden, meldt de vereniging.

Leerlingen

Van de basisscholen heeft 97 procent nu alle leerlingen weer in beeld. Ruim 3 procent van de scholen heeft te maken met gemiddeld twee tot drie leerlingen waarmee geen contact is en waarvan de school dus niet weet waar ze zijn. „Het gaat alleen over leerlingen die zijn ingeschreven op school. Op veel scholen betreft het meerdere kinderen uit één gezin”, zegt AVS-vicevoorzitter Ingrid Doornbos.

Wat er met de kinderen is gebeurd, is onduidelijk, vertelt een AVS-woordvoerder. Sommige schoolleiders geven aan dat dit soort dingen in de normale situatie soms ook gebeurt en het dus niets met corona te maken hoeft te hebben. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om vluchtelingengezinnen die worden uitgezet en in een keer zijn verdwenen, of gaat het om mensen die vanwege schulden onderduiken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Waar zijn zo’n 500 basisschoolleerlingen toch gebleven?
Sluiten