Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 18 mei 2020 / 08:30 uur

Nederland lijkt steeds vaker productieplaats voor crystal meth

Mexicaanse drugskartels hebben Nederland gevonden als productieplaats voor de verslavende harddrug crystal meth. Dat stelt politiecommissaris Max Daniel, al jaren portefeuillehouder drugsbestrijding van de Nationale Politie, maandag in De Telegraaf.

Daniel vermoedt dat de kartels nieuwe afzetmarkten in Europa zoeken en Nederland zou een aantrekkelijke productieplaats zijn. „Alles is hier aanwezig”, zegt Daniel tegen de krant. „Een goede infrastructuur voor drugssmokkel, plaatselijke pillenboeren die welwillend samenwerken als ze meer geld kunnen verdienen, een mild strafklimaat en een gunstige ligging ten opzichte van Europese groeimarkten als Engeland, Zuid-Duitsland en Tsjechië.”

Mensonterende taferelen

De politie ziet een stijging in het aantal crystal meth-labs, die met regelmaat worden ontmanteld. Volgens politiecommissaris Andy Kraag is ‘opperste alertheid’ daarom geboden. „Crystal meth is vernietigend. We willen geen mensonterende taferelen van zombies op straat in Nederland, zoals in de jaren 70 en 80 met heroïne. Als je ziet hoe ze in Australië, Mexico en de VS worstelen met de gevolgen van het gebruik van crystal meth, dan geldt voor ons nu opperste alertheid.”

Lees ook: Voor recordbedrag methamfetamine aangetroffen

Overstappen

De politie vermoedt ook dat Nederlandse drugsproducenten samenwerken met de kartels en overstappen van xtc naar crystal meth. Die laatstgenoemde drug levert meer geld op in het buitenland en daarnaast zijn alle recepten, die vaak van de Mexicanen afkomstig zijn, aanwezig. Het stoppen van de opmars van crystal meth heeft ‘absolute prioriteit’, aldus de Nederlandse politie. „Iedere meth-producent kan rekenen op onze volle aandacht.”

De wereldwijde handel en distributie van crystal meth is in handen van Mexicaanse drugskartels, die berucht zijn om hun gewelddadige werkwijze.

Lees ook: Gebruik chrystal meth in Amsterdam toegenomen

Reageer op artikel:
Nederland lijkt steeds vaker productieplaats voor crystal meth
Sluiten