Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 26 mei 2020 / 15:05 uur

Boa’s voeren op 1 juni opnieuw actie: ‘Dan gaat de beuk erin’

De vakbonden voor buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) gaan op 1 juni, net als vandaag, weer actievoeren. Maar dan een tikje ‘harder’.

In meerdere steden worden geen bonnen uitgeschreven, zoals onlangs in Rotterdam al gebeurde. Er wordt nagedacht over hardere actie’s. „De beuk erin”, zeggen leden tegen ons, meldt Ruud Kuin, voorzitter van de Nederlandse BOA Bond.

Op deze foto protesteren boa's in Den Haag
Buitengewoon opsporingsambtenaren (boas) lopen in mars tijdens een actie in Den Haag. Foto: ANP / Sem van der Wal

1 juni mogen de terrassen weer open die vanwege de coronamaatregelen dicht waren. Ook zijn vanaf die dag mondkapjes verplicht in het openbaar vervoer. Over hardere acties overleggen de bonden de komende dagen met hun achterban, aldus Kuin. Richard Gerrits, voorzitter vakbond BOA ACP: „We hebben in bepaalde omstandigheden beschermingsmiddelen nodig. Ik denk dat we 1 juni wel een mooie actie kunnen verzinnen.”

‘We worden geschopt, geslagen, bespuwd’

Na de mishandeling van een boa in IJmuiden op Hemelvaartsdag voerden handhavers vandaag actie. Ze willen kunnen beschikken over beschermingsmiddelen als wapenstok en/of pepperspray. Volgens de bonden is de mishandeling in IJmuiden geen uitzondering, maar een treffend voorbeeld van de omstandigheden waarin boa’s hun werk moeten doen. „We worden geschopt, geslagen en bespuwd. Elke dag zonder beschermingsmiddelen handhaven is er een teveel”, aldus een boa bij de actie in Amsterdam.

Op deze foto protesteren boa's op de Dam in Amstedam
Nogmaals boa’s op de Dam in Amsterdam. Foto: ANP / Remko de Waal

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) zei maandagavond dat hij vindt dat alleen de politie geweld mag gebruiken. Hij ziet een noodknop en bodycam als goede beschermingsmiddelen voor de handhavers. De bonden noemen dat onacceptabel. Al sinds maart roepen boa’s en hun bonden om middelen, zeker nu zij vooral bij de handhaving van coronamaatregelen worden ingezet. Richard Gerrits zei eerder: „Dat actie nodig is, is duidelijk. Niet alleen in steden zijn er incidenten, maar ook in het bos, op het strand, of in het ov: je ziet het overal.”

Max dertig personen per actie

Boa’s voerden in meer dan twintig steden actie. ‘Boa’s eisen beschermingsmiddelen’, stond op een spandoek dat de actievoerders in Amsterdam hadden meegenomen naar de Dam. Bij de duidelijk zichtbare protesten in Amsterdam, Den Haag, Ede, Rijswijk, Leeuwarden, Den Bosch, Beverwijk en Velsen kwamen vanwege de coronamaatregelen hooguit dertig personen bijeen die op anderhalve meter afstand van elkaar bleven. In zo’n vijftien andere plaatsen als Leeuwarden, Haarlem, Ede, Drachten, Hulst, Zoetermeer en Roosendaal vonden ondersteunende acties plaats.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Boa’s voeren op 1 juni opnieuw actie: ‘Dan gaat de beuk erin’
Sluiten