Metro
Metro Binnenland 26 mei 2020 / 16:00 uur

Ebbinge maakt gehakt van #Youp en maakt veel Twittertongen los

Een column van de cabaretier schoot Ebbinge in het verkeerde keelgat en hij schreef een niet heel aardige brief. Van ‘t Hek heeft inmiddels gereageerd.

Cabaretier Youp van ‘t Hek is trending op Twitter, nadat Ebbinge hem eens flink de waarheid heeft verteld in een ingezonden brief. De acteur, onder meer bekend als de schooldirecteur in de Luizenmoeder, heeft hiermee de Twittertongen behoorlijk losgemaakt.

Raspopulist Youp

„Iemand moet het zeggen: beste Youp, je bent de zelfgenoegzame kakker geworden waartegen je je hele carrière geageerd hebt.” Zo begint Ebbinge zijn ingezonden stuk in het NRC, waarvan hij de kop niét zelf heeft bedacht, zo zegt hij er expliciet bij op Twitter. „Onaantastbaar op de troon, geen blik verder dan je eigen koninkrijkje en kennelijk geen enkel weerwoord uit je hofhouding. Van raskomiek tot raspopulist.”

Van ‘t Hek uitte zaterdag in zijn column zijn grote ergernis richting Taco Dibbits, de directeur van het Rijksmuseum. Dibbits vroeg in de Volkskrant volgens Van ‘t Hek „de overheid indirect om geld voor zijn kunsttoko in nood” en vertelde hij dat hij het gevoel had dat hij „zijn familie moest verlaten” toen de museumdeuren gesloten werden.

Column Youp

Die uitspraken zette Van ‘t Hek aan tot een nieuwe column. „Veel te grote woorden over zoiets kleins als een museum dat een paar maanden dicht moet. Of een theater waarin even niet gespeeld kan worden. Zullen we een beetje nuchter blijven?”, schreef Van ‘t Hek. Liever steekt hij zijn geld in een goede pedicure. „Zonder goede voetverzorging staat het land stil.”

Ebbinge, die ook zijn afkeer tegen Thierry Baudet op Twitter niet onder stoelen of banken steekt, was not amused en noemt het tegenover elkaar zetten van pedicures en acteurs „schadelijk en kwaadaardig”.

Reactie Van ‘t Hek

De cabaratier is zich van geen kwaad bewust en denkt er het zijne van. „Ik was zo verbaasd over de brief die ik vanochtend las. Als ik het nou geschreven heb, val me dan aan op iets wat ik geschreven heb, maar dat heb ik niet gedaan”, reageert Van ‘t Hek in gesprek met Wilfred Genee op Radio Veronica.

„Volgens mij is de column niet gelezen”, stelt hij „Wat ik schrijf, is dat heel de wereld in de greep is van een virus. Van een heel vervelend virus, ik heb het gehad. Er is heel veel aan de hand. Onder andere theaters kunnen niet optreden, dat is heel vervelend. Heel veel mensen hebben pech”, legt hij uit. „Er is iets aan de hand en dat moeten we met z’n allen oplossen. De column gaat alleen over de toon en de taal, verder helemaal niets.”

#Youp #stopcultuur

Op Twitter is nu een strijd in woorden en leestekens tussen fans en haters van Youp, maar ook tussen cultuurliefhebbers en -haters losgebarsten. En Ebbinge komt er ook niet heel goed van af.

„Ik vind het volkomen terecht dat Youp van ‘t Hek het opneemt voor de pedicures. Kunstenaars zijn luie, zichzelf overschattende wezens, die ook maar es gewoon een baan moeten zoeken. En niet van onze belastingcenten! Ga mensen redden, doe iets wat lifechanging is! #stopcultuur”, reageert iemand.

Dankjewel dat je dit in mijn ogen onbegrijpelijke Youp-stukkie niet over je kant hebt laten gaan”, zegt weer een ander. „Nu zit ik ook in de culturele sector, heb zelf ook ongelooflijke last van de coronacrisis en ik vind dit briefje best wel een beetje gezeik, Diederik”, vindt de volgende. „Wees creatief, ga aan het werk, zorg dat je daarmee onder de crisis vandaan komt en verspil je tijd niet door zeurderige briefjes te schrijven. Zo’n briefje staat mooi voor de bühne, dat dan weer wel.”

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Ebbinge maakt gehakt van #Youp en maakt veel Twittertongen los
Sluiten