Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 26 mei 2020

Boa’s gaan de straat op uit protest tegen geweld

Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) voeren vandaag om 12.00 uur in een aantal steden actie tegen het geweld waarmee ze te maken krijgen.

Aanleiding is de mishandeling van collega’s in IJmuiden op Hemelvaartsdag.

De boa’s doen dat samen met de bonden en gemeentes. In acht steden is een korte, zichtbare protestbijeenkomst. Het gaat om Amsterdam, Den Haag, Ede, Rijswijk, Leeuwarden, Den Bosch, Beverwijk en Velsen. In minimaal twaalf andere steden en plaatsen zullen boa’s op hetzelfde tijdstip op een andere wijze hun steun betuigen voor deze actie.

boa's grapperhaus
Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid gaat over het beschermen van de boa’s. Foto: ANP / Jeroen Jumelet

Maximaal dertig boa’s

„Het wordt een korte betoging van maximaal dertig boa’s, waarbij een verklaring wordt afgelegd over wat er in IJmuiden is gebeurd”, zegt voorzitter Ruud Kuin van de Nederlandse BOA Bond. „Daarnaast roepen we minister Grapperhaus op om het zeer snel mogelijk te maken dat burgemeesters hun boa’s kunnen uitrusten met de verdedigingsmiddelen wapenstok en/of pepperspray.”

De boa’s wijzen erop dat agressie en geweld tegen hen de laatste jaren toenemen. Op 1 juni staat een landelijke actie op het programma.

De mannen en vrouwen die momenteel veelvuldig worden ingezet bij het handhaven van de coronamaatregelen, zijn het al veel langer zat dat zij naar hun mening niet voldoende zijn uitgerust. Niet alleen de uit de handen gelopen zaak in IJmuiden speelt mee.

Noodknop en bodycam

Het ministerie van Justitie en Veiligheid liet vrijdag in een eerste reactie op de actie-aankondiging weten dat het uitgangspunt is en blijft dat het geweldsmonopolie bij de politie ligt. Minister Ferd Grapperhaus heeft die mening maandagavond herhaald. Hij vindt dat boa’s geen wapenstok en pepperspray moeten hebben, maar een noodknop en een bodycam. „En de politie moet direct komen als een handhaver in de problemen is.”

Richard Gerrits, voorzitter van vakbond BOA-ACP snapt daar weinig van, zo zei hij eerder. „Dat actie nodig is, is duidelijk. Niet alleen in steden zijn er incidenten, maar ook in het bos, op het strand, of in het ov: je ziet het overal. Onze achterban vindt dat we moeten laten zien waar we voor staan.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Boa’s gaan de straat op uit protest tegen geweld
Sluiten