Binnenland 8 mrt 2019
Leestijd: 2 minuten

Onderwijsprestaties leerlingen Zuid blijven stijgen

De gemiddelde score van leerlingen op Rotterdam Zuid bij de Centrale Eindtoets is afgelopen jaar opnieuw gestegen. Het verschil tussen Zuid en de resultaten van leerlingen in grote steden wordt daarmee steeds kleiner.

Investeren in extra onderwijs

Dit blijkt uit de vierde ‘Basismonitor Onderwijs Nationaal Programma Rotterdam Zuid 2018’. De monitor laat de ontwikkelingen zien vanaf 2010. Rotterdam investeert de laatste jaren extra in het onderwijs op Zuid, omdat de scores achterblijven bij de rest van de stad.

Stijgende scores

In Rotterdam Zuid is de score van de Centrale Eindtoets vanaf 2010 gestegen van 529,4 naar 532,5 punten, een stijging van 3,1 punten. In de andere grote steden was de stijging in dezelfde periode 0,5 punt.

Het afgelopen schooljaar steeg de score op Zuid met 1,1 punt. Dat betekent dat de gemiddelde eindtoetsscore van leerlingen in dit deel van de stad nu vier jaar achter elkaar stijgt. De achterstand die zij hebben op leerlingen in de andere grote steden bedraagt nu nog 1,9 punten.

De gemiddelde eindtoetsscore van leerlingen op Zuid stijgt nu vier jaar achter elkaar.

‘AanDeBak-garanties’

Steeds meer jongeren op Zuid kiezen voor een baan in de techniek of de zorg. Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ) geeft samen met werkgevers voor deze opleidingen zogeheten ‘AanDeBak-garanties’ af, waardoor ze zekerheid hebben op een baan.

Meer zorg en techniek

Het aantal studenten aan de zuidzijde van de Maas dat een mbo-opleiding techniek volgt, is vanaf 2011 gestegen van 24,5 naar 31,5 procent. Dat is een toename van 7 procent. In de andere grote steden was dit over dezelfde periode 2,6 procent.

Bij de mbo-opleidingen zorg was er een stijging van 8,1 naar 12,9 procent, vanaf 2011. Dat is een toename van 4,8 procent. Ter vergelijking: in de andere grote steden was dit 3,6 procent.

Succes is broos

Aandacht blijft echter hard nodig, want het succes is broos. Zo zakken leerlingen van Zuid vaker af qua niveau in het voortgezet onderwijs ten opzichte van het eindadvies van de basisschool, dan leerlingen in de rest van de vier grote steden. NPRZ en schoolbesturen gaan afspraken maken om dat in te dammen.

Hulp bij taalachterstand en schulden

Daarnaast hangen onderwijsresultaten van kinderen voor een belangrijk deel af van hun situatie thuis. Meer gezinnen op Zuid krijgen daarom de komende jaren hulp bij problemen als bijvoorbeeld taalachterstand en schulden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Onderwijsprestaties leerlingen Zuid blijven stijgen
Sluiten