Binnenland 28 jan 2019
Leestijd: 2 minuten

Aftrap ‘Huisjesmelker van het Jaar’-verkiezing

ROOD, de jongerenorganisatie binnen de SP trapte afgelopen vrijdag haar jaarlijkse ‘Huisjesmelker van het Jaar’-verkiezing af in Rotterdam. Met een grote attractie, een zogenoemde bungeerun, maakten de SP-jongeren duidelijk dat er nog steeds een groot tekort is aan goede en betaalbare jongerenwoningen.

Betaalbaar huis

Rotterdamse jongeren konden een poging wagen naar een betaalbaar huis te rennen, maar werden teruggetrokken door een elastiek. ROOD-voorzitter Lisa de Leeuw: ,,In de echte wereld zit er misschien geen elastiek om je middel, maar is het ook verdomd lastig om een betaalbare kamer te vinden.”

Vastgoedcowboys

,,Door de woningnood hebben huisjesmelkers de positie om hun huurders uit te buiten; torenhoge huren, slecht onderhoud en zelfs intimidatie zijn aan de orde van de dag. Die machtspositie van vastgoedcowboys moeten we breken.”

Rotterdam duurste stad

Vanaf deze week kunnen jongeren hun huisbaas weer nomineren voor de oneervolle titel ‘Huisjesmelker van het jaar’. De verkiezing wordt niet geheel toevallig afgetrapt in Rotterdam. Vorig jaar bleek Rotterdam namelijk de duurste stad om een kamer te huren. In twee jaar tijd steeg de gemiddelde prijs voor een studentenkamer daar met 167 euro per maand.

Stijgende huren

Ook landelijk stijgt al jaren de prijs die je per vierkante meter betaalt voor een kamer. ,,Het wordt voor jongeren steeds moeilijker om een toekomst op te bouwen; wonen wordt duurder, studeren wordt duurder en werk is vaak onzeker. Laten we de handen ineenslaan en opstaan voor een betere toekomst voor jongeren”, aldus de Leeuw.

Huisjesmelkers

Vorig jaar behaalden huurders en ROOD een grote overwinning in de strijd tegen huisjesmelkerij. Vanaf 1 januari is er een vergunningstelsel voor kamerverhuur. Hierdoor kunnen gemeenten huisjesmelkers veel harder aanpakken; van geldboetes tot een verbod op verhuren aan toe.

Actievoeren

De Leeuw: ,,Door jaren van actievoeren en druk zetten, behaalden huurders dit succes. Nu moeten we doorpakken. Nog steeds zijn er te weinig kamers en de verhalen over slechte huisbazen blijven binnenkomen. Het wordt tijd om hier nu echt een einde aan te maken.”

Jongeren kunnen hun huisbaas nomineren via www.huisjesmelkervanhetjaar.nl.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.