Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 28 jan 2019 / 11:30 uur

‘Apothekers verkopen medicijnen aan het buitenland’

Ondanks het al jaren groeiende medicijntekort in Nederland, verkopen apothekers bepaalde medicijnen toch aan het buitenland. En dat terwijl die medicijnen voor Nederlandse patiënten bedoeld zijn.

Absurde situaties

Dat blijkt uit een rondgang langs medicijnproducenten, verzekeraars, groothandelaren en apothekers die Trouw deed. Een groot deel van hen zegt de geruchten te kennen en signalen te hebben ontvangen dat er inderdaad apothekers zijn die hun medicijnen aan het buitenland verkopen. Maar om hoeveel apothekers het precies gaat en wat de omvang van de export is, is niet bekend.

Of de export bijdraagt aan de medicijntekorten is ook niet duidelijk. Maar dat de verkoop naar het buitenland voor absurde situaties zorgt, is wel duidelijk. Als voorbeeld haalt de krant het extreme tekort van de anticonceptiepil vorig jaar aan. Een apotheker vertelt dat ze door het tekort gingen importeren vanuit Duitsland. Vervolgens kregen ze de Microgynon-pil geleverd, met een Nederlandse tekst op de verpakking. In Nederland kosten de pillen normaal 1,90 euro, maar om ze uit Duitsland te importeren betaalde de apotheker 9,90 euro.

Onderzoek

Zorgverzekeraar VGZ wil naar aanleiding van de berichtgeving van Trouw een onafhankelijk onderzoek naar de medicijntekorten in Nederland. De zorgverzekeraar vindt dat het onderzoek door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport moet worden gedaan. Patiëntenfederatie Nederland is het met VGZ eens: „Het gaat om medicijnen die voor de Nederlandse markt bedoeld zijn, die moet je dan niet gaan verhandelen. Zeker niet als er daardoor hier tekorten ontstaan."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Apothekers verkopen medicijnen aan het buitenland’
Sluiten