Ilja Post
Ilja Post Binnenland 21 nov 2018
Leestijd: 2 minuten

Reisbureau voor minima zoekt nieuwe ‘reisleider’

Rita’s Reisbureau, opgericht in 1998, organiseert vakanties voor mensen met een krappe beurs. Dat doet zij door mensen die wat over hebben te koppelen aan mensen die weinig hebben. Bijvoorbeeld door eigenaren van caravan of vakantiehuisje te vragen deze een week gratis af te staan.

Om misbruik tegen te gaan, worden deelnemers hiervoor aangemeld door dokters, psychiaters of de bestaande hulpverlening. Jezelf opgeven is – helaas pindakaas -geen optie.

Ontspannen weekje uit

Gedurende haar bestaan heeft Rita (wat staat voor Rotterdams Initiatief Toerisme Anders) honderden, zo niet duizenden mensen die op of onder het sociaal minimum leven op een ontspannen weekje uit getrakteerd, gemiddeld zo’n 50 gezinnen per jaar in en om Rotterdam.

Eerste vakantie ooit

,,Voor sommigen de eerste vakantie ooit”, aldus Bas van Es die het uit de Rotterdamse armoedebeweging voortgekomen initiatief alweer zo’n 5 jaar draaiende houdt. ,,Mooi werk, want mensen zitten er even zo doorheen dat een paar daagjes weg van harte welkom is.”

Hartverwarmend initiatief

En dat alles voor een eigen bijdrage van maximaal 50 euro per gezin, ongeacht het aantal kinderen. Zo nodig regelen vrijwilligers zelfs het vervoer van en naar de vakantiebestemming. Kortom, een hartverwarmend initiatief. Maar wel één die volledig steunt op de inzet van vrijwilligers.

Vrijwilligers zijn schaars

,,En juist daar knelt de schoen”, zegt Van Es. Vrijwilligers zijn schaars, en nu ik vanwege mijn tobbende gezondheid noodgedwongen uit de stichting moet stappen, is er volgend jaar ook niemand meer die hen aanstuurt.”

Het einde dreigt

De stichting is dus naarstig op zoek naar een nieuwe onbezoldigd directeur. Wanneer zich niet snel een geschikte sollicitant meldt, dreigt Rita’s Reisbureau namelijk kopje onder te gaan. ,,Dat zou doodzonde zijn”, aldus Van Es, die stelt dat de noodzaak voor een reisbureau voor minima nog altijd onverminderd groot is.

Nieuwe directeur gezocht

Wat je daarvoor terugkrijgt? Van Es: ,,Vooral een warm gevoel. Het voelt goed om mensen die wat over hebben te koppelen aan mensen die het wat minder hebben. Ook stemt het je wereldbeeld wat positiever. Het is fijn om te weten dat er in Nederland ook nog een hoop mooie dingen gebeuren.”

Solliciteer

Dus lijkt het je leuk om vanaf januari aan de slag te gaan om minima een lekker weekje weg te verzorgen? Stuur dan zo snel mogelijk je sollicitatie naar Ron van Leeuwen, [email protected].

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.