Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 21 nov 2018
Leestijd: 2 minuten

Homoseksuele voetbalsupporters boos op Johan Derksen

Dat Johan Derksen een sterke mening heeft wisten we onderhand wel. Zo nam de voetbalkenner ook in zijn programma Veronica Inside geen blad voor de mond toen aan tafel de kwestie van hometolerantie in de voetbalwereld werd besproken.

Reden hiervoor was de brandbrief, geschreven door voetbalsupporters Daan Verhoeven (25) uit Eindhoven en Bowi de Jong (20) uit Alkmaar, aan de KNVB. In deze brief kaart het tweetal aan dat zij van alle voetbalstadions in Nederland een fijnere plek willen maken voor de volgende generatie homoseksuele voetballiefhebbers.

Kijkcijfers

Verhoeven en de Jong pleiten ervoor dat er wordt gestopt met scheldwoorden als ‘Pak die vieze homo!’ Of ‘Sta eens op mietje!’ Derksen zei tijdens het programma deze actie onnodig te vinden. „je moet als homo wel een beetje zelfspot hebben vind ik. Je bent niet meteen homofoob als je een grap maakt. We zijn echt een beetje aan het doorslaan in dit land” aldus de analist.

„Ik heb maandag met kippenvel op de armen naar Johan Derksen zitten luisteren” zegt Verhoeven. „We voelen ons hierdoor alleen maar gesterkt om met onze boodschap verder te gaan. Derksen realiseert zich absoluut niet wat zijn opmerkingen doen met jongere voetballers die nog in de kast zitten.”

Volgens Verhoeven gaan jongeren die worstelen met hun identiteit door de uitspraken van Derksen en van der Gijp alleen nog maar meer twijfelen aan zichzelf. Zonder dat ze het doorhebben spelen de analisten dus een belangrijke rol. „ Maar goed, alles voor de kijkcijfers, hé.”

Verandering is nodig

Bowi vult aan dat het uit de kast komen voor iemand die onzeker is heel heftig en eenzaam kan zijn. „Dan helpen deze uitspraken van Derksen en van der Gijp echt totaal niet. Begrijp me niet verkeerd, ik hou echt van goede humor, maar er is een grens. Dat wij ons volgens deze mannen niet zo moeten aanstellen slaat natuurlijk nergens op, want zij hebben geen idee hoe het voelt om in deze situatie te zitten.”

Het zingen van verzen waarin homoseksualiteit negatief naar voren komt is inmiddels zo gebruikelijk, dat veel supporters er niet meer over nadenken. Het zou er nou eenmaal bijhoren. Maar hier wil Bowi niets van weten. „Het is waarschijnlijk niet eens persoonlijk op ons gericht en onze geaardheid staat er vast los van, maar dat neemt niet weg dat die opmerkingen enorm kwetsend blijven. Dit soort opmerkingen geeft ons het gevoel dat we minder zijn, er niet bij horen, er niet toe doen. Daar moet verandering inkomen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.