Ilja Post
Ilja Post Binnenland 12 okt 2018 / 10:54 uur

Hatsikidee, met de bus naar Fabeltjesland

Hoewel al jaren niet meer op de ‘kijkbuis’, is de Fabeltjeskrant opnieuw mateloos populair. Met een tentoonstelling in LP2, een vertelling over de oorsprong van het beroemde kinderprogramma in het Bibliotheekcollege op 19 oktober én een theatrale bustour naar de bakermat van Fabeltjesland, het Rotterdamse Vreewijk.

Gekamde haartjes

Theatermakers Sjaak Hartog en Gerard Olthaar waren maar wat blij toen ze door Werkplaats Walhalla gevraagd werden deze theaterbeleving op te tuigen. Beiden zijn groot fan van de poppenserie. Sjaak: ,,Als kind met gekamde haartjes en pyjama aan nog net even de Fabeltjeskrant meepakken voor bedtijd. Het zijn geweldige jeugdherinneringen van een onbekommerde tijd.”

Grote Dierenbos

Zodra de expositie ‘Fabeltjesland, een reis door 50 jaar Fabeltjeskrant’ in LP2 opende, stond hij er dan ook vrijwel direct op de stoep. ,,Inmiddels een volwassen kerel van 42 jaar oud, voelde ik mij weer even dat kleine jongetje. Magisch mooi om al die bekende poppen uit het Grote Dierenbos nu eens levensecht voor je neus te zien.”

Ontstaansgeschiedenis

Dat de Fabeltjeskrant destijds gemodelleerd is naar bestaande mensen uit Tuindorp Vreewijk, waar bedenker Leen Valkenier opgroeide, daar hadden zowel Sjaak als Gerard destijds geen weet van. Maar na zich voor hun theatershow te hebben vastgebeten in de ontstaansgeschiedenis van de serie mogen de ‘kijkbuiskinderen’ van weleer zich echte kenners noemen.

Oude RET-bus

Met hun ‘Echt Waar?!?’ bustour hebben ze een hilarische theaterbeleving neergezet die vanaf de tentoonstelling in LP2 in een oude RET-bus koers zet naar de bakermat van Fabeltjesland. Al rijdend en wandelend maak je kennis met het Vreewijk van vroeger en nu, gezien door de ogen van twee Vreewijkse broers, gespeeld door Sjaak en Gerard.

Hatsikidee!

Op zoek naar hun roots ontdekken ze – naast een groot familiegeheim – dat ook Vreewijk te kampen heeft met nieuwe, hedendaagse problemen en nieuwe bewoners, die het gesprek van de dag bepalen. Hoe zouden de Fabeltjesland figuren daarmee omgaan en wat zou er nu in de Fabeltjeskrant staan? Met liedjes, poëzie en een spannend hoorspel kom je zo meer dan ooit te weten over het grote dierenbos aan de rand van Rotterdam. Hatsikidee!

De opstapplaats van de bustour is bij LP2. Kaarten à 12,50 euro (exclusief tentoonstelling) zijn hier te koop.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hatsikidee, met de bus naar Fabeltjesland
Sluiten