Ilja Post
Ilja Post Binnenland 16 aug 2018 / 13:02 uur

Op je kleedje genieten van romantische muziek

Het wordt al jaren gezien als één van de leukere festivals van de stad: De Dag van de Romantische Muziek, dat dit jaar alweer haar 32ste editie viert.

Hoepeljurken

Dames in hoepeljurken met parasol. Heren in flanellen pak met strooien hoed. Als je ervan houdt om op je paasbest gekleed te gaan, dan is zondag 19 augustus zeker een dag om te onderstrepen in de agenda.

Stapje terug in de tijd

Traditioneel grijpen veel bezoekers de Dag van de Romantische Muziek aan om zich te kleden zoals ze deden in de Romantiek, eind 18e, begin 19e eeuw. Soms is het net alsof je een stapje terug doet in de tijd. Een periode waarin het nog doodnormaal was om je in je beste outfit op een picknickkleedje neer te vlijen rondom de stam van een trotse eik.

Picknickveld

Even leek het er overigens op alsof al dat ‘gepicknick’ het evenement de das om zou doen. Mensen die hun eigen eten en drinken meenemen, geven immers weinig meer uit aan de bar. Wat voor een gratis festival toch altijd weer een flinke aderlating is. Tot een verbod komt het dit jaar echter niet. In plaats daarvan wordt, weliswaar ietsjes achteraf, een speciaal picknickveld ingericht waar bezoekers alsnog hun eigen meegebrachte waren kunnen oppeuzelen of innemen.

Drie verschillende podia

Of je vanaf dat kleedje dan ook alles uit het festival haalt wat er te halen valt, is echter te betwijfelen. Deze editie worden klassieke- en romantische concerten gegeven vanaf drie door het park verspreide podia, elk met een eigen sfeer en stijl Ook de twee vaste locaties in Het Park, Het Heerenhuys en Parqiet, zijn onderdeel van het festival. Een beetje ronddwalen is dus aan te raden.

Klassieke muziek

De musici die zijn aangetrokken, zijn ook dit jaar weer van topniveau – met bekende namen en veel aandacht voor opkomend talent. Het doel van de dag is om klassieke muziek toegankelijk en bereikbaar maken voor alle Rotterdammers.

Vrijwillige donatie

Puntje van aandacht is wel dat ook dit gratis festival vecht voor haar bestaan. Om de Dag van de Romantische Muziek ook in de toekomst vrij toegankelijk te houden voor álle Rotterdammers, vraagt de organisatie bezoekers om een vrijwillige bijdrage van 2 euro. Dit is niet verplicht, maar wel erg gewenst. Of zoals zij het zelf zeggen: geven = romantisch.

Reageer op artikel:
Op je kleedje genieten van romantische muziek
Sluiten