Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 24 aug 2018
Leestijd: 3 minuten

Ontdek Rotterdam op Open Monumentendag

Europa is op vele manieren terug te vinden in Rotterdam. En Rotterdam in Europa, mede dankzij de haven. De havens waren tot in de jaren zestig zichtbaar en voelbaar in de stad. Nu vinden de grootste havenactiviteiten vooral in Europoort en op de Maasvlakte plaats. Wel zijn er genoeg monumenten met een relatie met de haven terug te vinden. Ontdek deze en andere gebouwen tijdens de Open Monumentendag 2018.

Bezoekers aan de Open Monumentendag zullen de haven in het M4H gebied op de fiets ervaren onder leiding van een gids. Hier waren ooit de grootste fruithavens van het continent. Ook zijn er in de stad buitenlandse zeemanskerken terug te vinden. Deze kerken fungeren sinds eind 19e eeuw als een centrum voor zeelui zich konden wijden aan de Here en zich ook ontspannen. Dit wordt de laatste jaren lastiger voor hen omdat de haven steeds verder van de stad ligt en er doorgaans ook weinig tijd overblijft voor een bezoek aan de wal. De Noorse Zeemanskerk, de Zweedse Zeemanskerk en de Finse Kerk zijn monumenten waar de Urbanguides bezoekers op de fiets langs zullen leiden.  Bezoekers kunnen op het Noordereiland ook kennis nemen van het HAKA gebouw en het gebouw van Ooms. En speciaal voor de Open Monumentendag Rotterdam komt De Hef op het eiland in beweging.

Modernisme

Na de Eerste Wereldoorlog komt in Europa een nieuwe architectuurstroming op: het internationaal Modernisme, ook wel het Nieuwe Bouwen genoemd. Rotterdam wordt als een bakermat van deze Europese bouwstijl gezien. De architectuur werd mogelijk door nieuwe bouwtechnieken. Gewapend beton en staal maakten skeletconstructies mogelijk en dus het gebruik van glas als gevelmateriaal. De architecten uit die tijd hadden een voorkeur voor wit en de primaire kleuren rood, geel en blauw. Ornamenten en tierelantijnen waren uit den boze. In Rotterdam werken een aantal belangrijke architecten architect J.J.P. Oud, medewerker van De Stijl, die in dienst was bij de gemeentelijke woningdienst. Hij ontwierp woonwijken als de Kiefhoek waar tijdens de Open Monumentendag een wandeling wordt georganiseerd. Het te bezoeken Wooncomplex De Eendracht in Blijdorp werd ontworpen door J.H. van den Broek. De architecten Jan Brinkman en Leen van der Vlugt worden als belangrijkste representanten van het Nieuwe Bouwen in Rotterdam beschouwd. Zij ontwierpen Huis Sonneveld en de Van Nellefabriek. Andere te bezoeken voorbeelden van het Modernisme zijn de Museumparkvilla’s en het HBU gebouw.

Zuiderziekenhuis

Daarnaast zijn er nog talloze andere bijzondere monumenten te bezichtigen zoals de Jonge Buskens aan de Schiekade en het Zuiderziekenhuis aan de Groene Hilledijk. Het had weinig gescheeld of het ´Zuider’ was voorgoed verdwenen. Nu wordt het terrein en de gebouwen van het Zuider verbouwd tot een plek om te wonen, te leren en te werken. De Jonge Buskens is net opgeleverd na een grondige restauratie van anderhalf jaar. Architect P.G. Buskens ontwierp dit pand in 1896, in opdracht van de familie Kurpershoek. Het was zijn eerste werk, hij was toen pas 24 jaar oud.

Kijk voor reserveringen voor speciale rondleidingen en bijzondere fietstours en meer informatie op de website.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.