Redactie Metro
Redactie Metro Gezondheid 24 aug 2018
Leestijd: 2 minuten

Cadeautip! Een bos bloemen in huis vermindert stress

Of het nou een verjaardag is, je bij familie thuis gaat eten of je partner wil verrassen: met bloemen als cadeautje zit je altijd goed. Dat zeggen zelfs wetenschappers: volgens hen zou het boeketje helpen tegen stress.

Stress, stress en nog eens: stress

Zo heeft zestig procent van de Belgen stress door rekeningen die betaald moeten worden, overvolle to-dolijsten, drukke dagen op werk en het huishouden dat steeds maar niet op orde is. Nou kunnen we deze stress natuurlijk niet in één minuut wegnemen, maar een bosje bloemen verlicht de pijn.

Althans, dat beweren onderzoekers van de University of North Florida. Ze hadden meer dan 170 vrouwen twee enquêtes over stress laten invullen. De eerste enquête op dag een, de tweede op enquête op dag twaalf. Sommige vrouwen kregen na vijf dagen een boeket bloemen, en deze vrouwen gaven bij de laatste enquête dat ze minder stress voelden.

Wat geef je dan?

Je hoeft heus niet iedereen een boeketje bloemen te geven: je mag jezelf namelijk ook niet overslaan. Maar als je toch een boeket aan je buurman, neef, vriendin, ouders of schoonzus wil geven: welke bloemen worden het dan?

Verjaardag
Feestelijke bloemen zijn altijd een perfect cadeau voor een verjaardag. Maar voor je bloemen gaat kopen, bedenk dan welke bloemen deze persoon altijd in huis heeft staan. Wie weet kun je je keuze daarop aanpassen!

Ziekte
Met een bos bloemen steek je iemand een hart onder de riem. Er is niet één soort bloem die per se geschikt is voor iemand die ziek is: de kleuren en de geur toveren waarschijnlijk al gauw een glimlach op iemands gezicht.

Bruiloft
Denk goed na of je bloemen geeft bij een bruiloft: als het stel na het ja-woord meteen op huwelijksreis gaat, hebben ze er weinig aan. Dan kun je het boeket beter ná de huwelijksreis geven. Niks moet, alles mag: maar vaak hebben bruidsboeketten een witte kleur. Maar houd je liever van feestelijk? Dan kun je zeker met een vrolijke bos aankomen!

Begrafenis
Soms staat er op de rouwkaart van welke bloemen de overledene hield. Staat dit er niet op, kun je altijd voor witte lelies of rozen gaan. Bloemen hebben vaak een betekenis, zo betekent een roze anjer dat je iemand nooit zult vergeten.

Aan je partner
Oké. Wie wordt er nou niet blij van een stel rode rozen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Cadeautip! Een bos bloemen in huis vermindert stress
Sluiten