Tara Lewis
Tara Lewis Binnenland 9 aug 2018 / 10:06 uur

Ketels aan de Kade brengt het dorp naar Rotterdam

Ketels aan de Kade, het zomerse dorpsfeest inclusief streekmarkt in Historisch Delfshaven, bestaat dit weekeinde vijf jaar.

Het historische culinaire festival Ketels aan de Kade wil ervoor zorgen dat Rotterdam tenminste één keer per jaar stilstaat bij haar verleden. Organisator Rachid Benhammou: ,,Ketels aan de Kade is het enige historische festival in deze moderne stad, waar het vaak over het heden en de toekomst gaat.”

Gouden concept

Het idee voor het festival ontstond toen medeorganisator Sjoerd van Gent bij een evenement was in Delfshaven, wat Benhammou organiseerde. ,,Sjoerd zit in de food marketing en hij stelde voor om iets te doen rondom ons eetverleden, met Historisch Delfshaven als decor.” Het bleek een gouden concept. ,,Het eerste jaar waren er 4.500 bezoekers, het jaar daarop het dubbele. Vanaf het derde jaar is de zaterdagavond erbij gekomen.”

Troubadours

Op zaterdagavond 11 en zondag 12 augustus verandert het Piet Heynplein in Historisch Delfshaven in een openluchtherberg. Daar kunnen bezoekers ambachtelijke ‘Ketelkost’ eten, een kroes bier drinken en luisteren naar verhalenvertellers en troubadours. De zaterdagavond sluit al met een meezingavond en optredens van Joris Lutz en Pierre van Duyl.

VOC-verleden

Zondag is de ‘Stad & Streekmarckt’ met zo’n vijftig kraampjes uit de stadsregio. Benhammou: ,,Daar staan alleen maar ondernemers die bij het festival en het gekozen thema passen. Alle respect voor leren riemen en tasjes, maar dat past niet bij ons.” Het thema is dit jaar ‘specerijen en spijzen’, een verwijzing naar het VOC-verleden van Rotterdam. ,,Daar vindt natuurlijk bijna iedereen wat van, ik ook wel, maar het is niet onze rol om die discussie te voeren op ons festival.” Toch heeft Ketels aan de Kade wel degelijk een educatief component. “Er zijn workshops, exposities en demonstraties van eeuwenoude ambachten. Het is een combinatie van lekker eten en drinken, vermaak en iets opsteken van het verleden van onze stad.”

Dorpsfeest

Voor de rest wil het festival vooral een dorpsfeest zijn. ,,Zelf miste ik dat in Rotterdam en ging ik vaak naar Oostvoorne of Brielle, omdat ik houd van de sfeer die ontstaat als alle bewoners met elkaar op straat een feestje vieren. Op zaterdag staat het Piet Heynplein bomvol mensen die voornamelijk uit Delfshaven komen, dat is toch mooi?”

Kijk voor het volledige programma op de website van Ketels aan de Kade.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ketels aan de Kade brengt het dorp naar Rotterdam
Sluiten