Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 12 jul 2018

Femke Halsema aan de slag als burgemeester Amsterdam

Femke Halsema wordt donderdag beëdigd door de commissaris van de koning van Noord-Hollland, Johan Remkes, tijdens een buitengewone raadsvergadering. De voormalig GroenLinks-leider volgt Eberhard van der Laan op, die in oktober overleed aan longkanker.

Geheime vergadering

Tijdens dezelfde vergadering neemt waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen afscheid. Hij vervulde de functie sinds december, zodat de nieuwe gemeenteraad na de verkiezingen een profiel kon opstellen voor de nieuwe eerste burger.

De 52-jarige Halsema werd vanaf het begin genoemd als opvolger van Van der Laan. Tijdens een urenlange geheime vergadering koos de Amsterdamse gemeenteraad er op 27 juni voor om haar voor te dragen als nieuwe burgemeester. De andere kandidaat was de voormalige Amsterdamse PvdA-wethouder Carolien Gehrels.

Vrouw aan het roer

Met de komst van Halsema krijgt Amsterdam voor het eerste een vrouw aan het roer. Bijzonder is ook dat de hoofdstad voor het eerst in decennia geen PvdA-burgemeester heeft.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Femke Halsema aan de slag als burgemeester Amsterdam
Sluiten