Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 12 jul 2018

Douane kan ruimbagage controleren zonder passagier

De douane heeft kenbaar gemaakt dat het de informatieverstrekking over onder meer het controleren van ruimbagage bij 100 procent-controles heeft verbeterd. De dienst kan nu voor controle bagage openen zonder dat de passagier daarbij aanwezig is. Deze informatie staat al op de website van de Douane, en binnenkort ook op informatieborden van de Douane bij de gates op Schiphol en in de app ‘Douane reizen’.

Verzoek van de Nationale ombudsman

De Douane geeft hiermee gehoor aan een verzoek van de Nationale ombudsman. De ombudsman ontving een aantal signalen en klachten van reizigers over de uitvoering van en informatieverstrekking over de 100%-controles. De ombudsman achtte de klachten over de manier van controleren niet gegrond, maar stelde wel dat de Douane reizigers vanuit het oogpunt van behoorlijkheid vooraf zou moeten informeren. Dat doet de Douane nu door te medlen dat de ruimbagage buiten de aanwezigheid van de reiziger kan worden geopend voor een controle. De Nationale ombudsman heeft hier met instemming kennis van genomen.

Achtergrond

Sinds december 2003 voert de Douane op Schiphol zogenoemde 100%-controles uit bij vluchten vanuit Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint Maarten, Suriname en Venezuela. Bij aankomst worden alle reizigers en bagagestukken van deze vluchten gecontroleerd met onder meer scanners en drugshonden. De 100%-controles zijn bedoeld om drugssmokkel tegen te gaan. Reizigers zijn bij wet verplicht om eraan mee te werken.

Tot 17 augustus 2017 werd ruimbagage bij 100%-controles in principe in de aankomsthal gecontroleerd. De eigenaar was daar dan bij aanwezig. Vanaf 17 augustus 2017 controleert de Douane ruimbagage in de bagagekelder. Reizigers kunnen daar niet bij aanwezig zijn. Alleen medewerkers van de luchthaven met een zogenoemde Schipholpas en een specifieke taak, zoals het controleren van bagage, mogen in de bagagekelder komen. In koffers die voor een controle worden geopend, stopt de Douane een brief met een mededeling over deze controle.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Douane kan ruimbagage controleren zonder passagier
Sluiten