Anne Kersten
Anne Kersten Nieuws 23 jul 2018
Leestijd: 3 minuten

‘Ook vervelende volwassenen in het vliegtuig’

Volgens onderzoek van reiswebsite WeFlyCheap blijkt dat steeds meer mensen zijn geïnteresseerd in een vlucht zonder kinderen. Daar zouden ze zelfs wel voor willen bijbetalen.

Kindvrije-zones

In het buitenland wordt al geëxperimenteerd met kindvrije-zones, maar in Nederland is dat nog niet aan de orde. Maar dat duurt niet lang meer, denkt mede-oprichter van WeFlyCheap Ruud Raaijmakers. Hij ziet een goudmijn. „Uit het onderzoek blijkt dat mensen geld over hebben om in rust te kunnen vliegen. Een vakantie begint in het vliegtuig, dus eigenlijk is dat ook logisch wanneer mensen rust op hun vakantie willen.” Hij stelt dat dit nog niet verkend gebied is. „Reisorganisaties springen in een gat als ze dat zien, ik denk dat dit mogelijk is in de toekomst.”

Raaijmakers denkt dat een Adult Only-vlucht goed aansluit op de al bestaande trend van Adult Only-vakanties. „Er zijn steeds meer hotels waar kinderen onder een bepaalde leeftijd of zelfs helemaal niet welkom zijn. Dat is steeds meer in opkomst.” Toch denkt hij dat een heel vliegtuig met volwassenen vullen nog wat te hoog gegrepen is, hij ziet reisorganisaties nog wel starten met een paar rijen in het vliegtuig, die dan de noemer stilte-zone mee zouden kunnen krijgen.

Nieuwe ervaring

Marie-José Bluijssen van KidsReizen vindt dat het meenemen van een kind op vakantie voor een hele nieuwe ervaring zorgt. „Een kind kijkt met een open blik en op een andere manier naar dingen. Ze kunnen zo onwijs genieten van dingen die je niet verwacht.”

Toch denkt Raaijmakers dat de kindvrije-zones een positieve ontwikkeling zouden zijn. „Het is positief voor ouders met kinderen, die voelen zich namelijk vaak opgelaten als hun kind luidruchtig is; mensen kunnen daar namelijk last van hebben. Maar met een stilte-zone, zitten de mensen met behoefte aan stilte ergens anders. Die hebben er dus geen last van.” Hij ziet een win-win situatie voor zich.

Service

„Het is een stukje service waar je extra voor betaalt, geen discriminatie. Je kunt altijd in de normale zone gaan zitten, het is een keuze om bij te betalen voor een stukje rust”, aldus Raaijmakers. Hij vindt het logisch dat mensen behoefte hebben aan die rust. „Het is een drukke samenleving, met veel stress. Er wordt veel van je gevraagd en vakantie moet vakantie zijn. Als je het hele jaar hard werkt, moet dit gewoon kunnen.”

Volgens Bluijssen valt de overlast van kinderen in het vliegtuig wel mee. „Kinderen vinden vliegen over het algemeen juist leuk! En er zijn tegenwoordig zoveel soort schermpjes waarmee je ze bezig kan houden. Het belangrijkste is dat jij als ouders relaxed bent, want dan is je kind dat ook.” Ze heeft niet het idee dat een vlucht met een kindvrije-zone lucratief zou zijn. „Natuurlijk huilt een kind weleens of is het vervelend, maar zo zijn er ook vaak genoeg ‘vervelende’ volwassenen op een vlucht.” Zelf heeft ze alleen maar positieve ervaringen met kinderen in vliegtuigen. „Maar misschien ligt dat ook aan het feit dat ik ouder ben. Ik snap dat het kan gebeuren, dus ben daar misschien ook iets makkelijker in.”

Geen vraag

Petra Kok, persvoorlichter bij TUI, ziet een kindvrije-zone nog niet zo snel gebeuren. „Wij hebben nog geen verzoeken van klanten gekregen om kindvrij te gaan vliegen.” Ze bieden al wel Adult Only-vakanties aan, waarbij er in het hotel alleen kinderen van boven de zestien mogen zijn of er een gedeelte specifiek voor volwassenen is. „Als iets vraag genereert bieden we het aan, maar dat is nu nog niet het geval.”

Dus voorlopig zul je nog gewoon je oordoppen mee moeten nemen in het vliegtuig, gewoon voor het geval dat er een baby naast je zit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.