Lucette Mascini
Lucette Mascini Binnenland 29 mrt 2018
Leestijd: 2 minuten

Aboutaleb pikt provocatie coffeeshop Nemo niet

(update)

Coffeeshop Nemo aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam is tegen het verbod van burgemeester Aboutaleb in donderdagochtend open geweest en heeft er aan verschillende klanten softdrugs verkocht. In een reactie tegenover Metro noemt de burgemeester de actie „onacceptabel”. „De politie gaat de coffeeshop monitoren en zal zodra deze open gaat om drugs te verkopen direct handhavend optreden”, laat zijn woordvoerder weten.

De reactie is precies wat de advocaat van de coffeeshop, mr. Ilonka Kamans, beoogde. „Wij willen zo een proces uitlokken om de burgemeester te dwingen zijn standpunt te herzien”, aldus Kamans.

In 2015 sloot Aboutaleb Nemo na een anonieme tip dat er een wapen lag de zaak. Tijdens de zoektocht door het pand vond de politie geen wapen maar wel een voorraad van ruim 140 kilo softdrugs op de eerste verdieping. Die lag achter een muurtje in een zwaarbeveiligde verborgen ruimte. Aboutaleb oordeelde dat de eigenaar van ‘slecht levensgedrag’ is. Dit omdat de voorraad de gedooghoeveelheid van 500 gram ruim te boven ging. Dat betekent dat de gemeente hem geen vergunning meer zal geven voor de exploitatie van een horecazaak.

Geheime drugsvoorraad

Volgens Kamans is dat onterecht omdat de hoogste strafrechter eind februari oordeelde dat de eigenaar geen boete krijgt voor het aanhouden van deze geheime drugsvoorraad. Die was volgens de strafrechter nodig om de zaak te exploiteren. De gemeente was daarvan volgens de rechtbank op de hoogte toen deze de gedoogvergunning verstrekte aan de eigenaar van Nemo.

De komende tijd gaat de eigenaar van Nemo actievoeren om een proces uit te lokken. „De burgemeester kan het pand bijvoorbeeld verzegelen als we de zaak weer open gooien. Dan kunnen wij er niet meer in”, zegt Kamans. In dat geval start ze een kort geding tegen de gemeente.

Volgens de broer van de eigenaar, Serdar Köker, is het beleid van de gemeente hypocriet. „We plakken morgen het pand vol met posters dat we weer open willen, en we gaan de komende tijd nog vaker open.”

150.000 euro winst

Nemo was de grootste coffeeshop van Rotterdam met duizend klanten per dag en een winst van 150.000 euro per maand. Het pand is eigendom van Ben Dronkers, en was een van de eerste coffeeshops in Rotterdam.

Aboutaleb heeft na het ontdekken van de geheime drugsvoorraad van Nemo veel rechtszaken gevoerd om de coffeeshop te kunnen sluiten. De laatste was bij de Raad van State. Die won hij.

Maar nu de hoogste strafrechter de boete voor de overschrijding van de gedooghoeveelheid ongedaan gemaakt heeft, moet die rechtszaak opnieuw, volgens de advocaat. „Zijn argumenten zijn daardoor niet langer geldig.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Aboutaleb pikt provocatie coffeeshop Nemo niet
Sluiten