Job Halkes
Job Halkes Binnenland 29 nov 2017

Deze wekker helpt je om in slaap te komen

Kom je moeilijk in slaap of ben je ’s ochtends je bed niet uit te timmeren, dan hebben Yannick Brouwer (25) en Daan Weijers (23) van Circa binnenkort de oplossing. De Rotterdamse startup werkt hard aan een bijzondere wekker die je helpt om beter te slapen. Via Kickstarter is er in twee weken tijd al ruim 65.000 euro opgehaald en het doel, een ton, is in zicht.

Hoe is dit idee ontstaan?
Yannick: Ik was vorig jaar op de Dutch Design Week waar ik stond met mijn afstudeerwerk, ik studeerde aan de Technische Universiteit Eindhoven. Daar ontmoette ik Hans Brouwer – overigens geen familie – en we raakten in gesprek. Hij is al 25 jaar productontwikkelaar en wilde een wekker ontwikkelen. Ik was enthousiast, want ik zocht op dat moment zelf naar een slimme wekker waarbij ik mijn mobiel niet nodig had, maar dat bestond nog niet. In dat idee zag hij wel wat en we zijn in januari dit jaar gestart. Een paar maanden daarna is onder meer Daan erbij gekomen en begon het project steeds meer vorm te krijgen. En na een prototype loopt nu de campagne.

Waarom wilde je per se een wekker zonder connectie met de mobiel? Dat is toch juist heel makkelijk.
Yannick: De smartphone vervangt veel apparaten en de slimme luidsprekers van Google en Amazon zijn hard in opkomst. Maar wie wil en nou een apparaat met camera en microfoon in de slaapkamer dat 24 uur per dag meekijkt en luistert? En van de smartphone is bekend dat het een slecht effect heeft op de nachtrust. De berichtjes en het licht van de telefoon zorgen voor veel prikkels en afleiding, waardoor je slechter in slaap valt.

Maar er is toch al zoiets als een wake-up light?
Daan: Zeker, maar dat werkt wel anders. Die stel je in op een bepaalde tijd en hij gaat langzaam aan. Onze wekker meet ook hoe licht of hoe diep je slaapt. Hij meet beweging en de ademhaling en bepaalt zo in welke slaapfase je zit. Als je licht slaapt beweeg je meer. Het kan dus zijn dat de wekker je niet om acht uur, maar tien over half acht wakker maakt, omdat je dan net aan het eind van een slaapfase bent. En dat is het beste moment om uitgerust wakker te worden. Om dat te meten leggen we een flinterdun matje onder je matras. Die registreert alles. De wekker houdt bij wat je ritme is en of je voldoende slaapt.

Slaap je dan ook meer?
Yannick: Als de mobiel niet in de buurt is, scheelt dat wel. Uit onderzoek blijkt dat dat toch de grootste stoorzender is. Je hebt met deze wekker wel het gemak van een muziekje van bijvoorbeeld Spotify om in slaap te vallen, maar niet de verleiding van je apps en social media. Je valt ook beter in slaap. Ik denk dat het je zeker een halfuurtje scheelt.

Hoe werkt de wekker precies?
Daan: Het apparaat geeft je inzicht in je slaapritme en helpt je daarbij. Dat kan middels licht of een muziekje van bijvoorbeeld Spotify, maar er zijn ook ademhalingsoefeningen die je kunt gebruiken. En wie liever natuurgeluiden heeft, kan die opzetten. Ook is er een mogelijkheid om zogenaamde witte ruis uit te zenden. Daardoor hoor je omgevingsgeluiden niet meer en val je makkelijker in slaap. Het scherm is touchscreen, dus makkelijk te bedienen. En omdat het oled is, komt er weinig licht vanaf.

Just look at these! 😍 We offer Circa in three beautiful colors so you can choose one that fits your bedroom wallpaper.What's your pick? » http://bitly.com/circaalarm

Gepostet von Circa Alarm am Freitag, 17. November 2017

Voor wie is deze wekker bedoeld?
Yannick: We richten ons met name op mensen die bewuster bezig willen zijn met hun gezondheid. Mensen die snakken naar een apparaat dat helpt bij het slapen, maar zonder afleidingen.

Jullie hebben twee derde van het beoogde bedrag binnen en de campagne loopt nog een kleine twee weken. Hoe gaan jullie die laatste stap maken?
Daan: We zijn op verschillende vlakken bezig. Onder meer in Frankrijk en Duitsland proberen we mensen te overtuigen van onze plannen. Daar kunnen we denk ik nog wel wat mensen over de streep trekken.Yannick: En we gaan nog wat reclame maken. Bij ons kun je instappen voor 199 euro en dan heb je de wekker in juli in huis. We hebben die ton nodig om de productie te kunnen starten, maar dat gaat ons lukken.

Jullie hebben beide in Eindhoven gestudeerd. Waarom in Rotterdam begonnen?
Yannick: Ik kom uit Rotterdam, dus voor mij was het logisch, haha. Nee, Hans vroeg me waar ik zou willen beginnen en toen heb ik Rotterdam gezegd. Ik heb een paar jaar in Eindhoven gewoond en voor mijn stage ook nog even in Amsterdam, maar Rotterdam is een fijne stad waar veel kan.
Daan: We hebben eerst bij De Machinist gezeten op een donker zoldertje, en nu zitten we hier in De Fabriek in Delfshaven. En dat bevalt goed.

Tot slot, wat zijn de toekomstplannen?
Yannick: We willen eerst gaan produceren, leveren en het dan verder uitbouwen. Omdat de wekker is verbonden met internet kunnen we ze verder updaten en optimaliseren. En daarna kijken we verder!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Deze wekker helpt je om in slaap te komen
Sluiten