Lucette Mascini
Lucette Mascini Binnenland 17 nov 2017
Leestijd: 2 minuten

Bende sloeg drugsvoorraad op in schuurtje van oma

De hoofdverdachte van een bende uit Brabant die via de post massaal hard drugs verkocht aan klanten over de hele wereld, verborg zijn voorraad voor een groot deel in het schuurtje van zijn oma. Dat bleek donderdag tijdens de regiezitting in de rechtbank Rotterdam waar zes verdachten voor moesten komen die vermoedelijk direct en indirect betrokken zijn bij de grootschalige handel in xtc, cocaïne, mdma, de grondstof daarvoor fentanyl en andere chemische drugs.

Vrijgelaten

De kleinzoon van de gedupeerde oude vrouw, Martijn de K. (30) uit Boxtel, was er zelf niet. Wel zaten er drie andere mannen – zijn jongere broer Patrick, kompaan Alex P, en een andere verdachte Tommy van der M. –  in het strafbankje. Tussen hen in zaten de hoogblonde Poolse Agnieska G. (32) en Duitse Paulina S. (24), in de hoop dat de rechter hen na ruim twee maanden achter de tralies vrij zou laten. Maar dat zat er alleen in voor Paulina, Tommy en Patrick. Hun directe betrokkenheid bij de handel in verslavende drugs achtte de Rotterdamse strafrechter voorlopig niet bewezen. De anderen blijven vast zitten.

De postorder-drugshandel vond plaats vanuit een kantoortje op een bedrijventerrein ten oosten van Boxtel. Daar huurde de bende een ruimte waarin de drugs werden verpakt en verstuurd naar klanten met wie ze op een moeilijk toegankelijk deel van het internet, ‘dark web’, deals sloten. Ze lieten zich betalen in geld en bitcoins. Vaak lieten ze een ophaalservice van koeriersbedrijf DHL naar hun kantoortje komen om de bestelde drugs te versturen. Soms brachten ze de pakjes naar een PostNL punt in de Gamma op datzelfde bedrijventerreintje.

Dikke auto’s

De zaken gingen voor de wind, zo leek het. Volgens een buurman op het bedrijventerreintje reden de verdachten in dure auto’s zoals een Audi A5 en Mercedes. Tot de Finse douane in totaal 61 pakketten drugs uit de zakken voor inkomende post viste en de Nederlandse recherche inlichtte. Die kwam na onderzoek al vrij snel uit bij het kantoortje van de bende in Boxtel.

In de woonkamer van het appartement van Martijn de K. vond de politie volgens de officier van justitie „een straat” voor het fabriceren van postpakketjes voor drugs. Er lag plastic, karton, en er lagen uitgeholde kaarsen waarin volgens justitie cocaïne verborgen kon worden. In de schuur van de oma van Martijn de K. vond de politie grote hoeveelheden grondstoffen voor drugs. Daar stond ook een zitzak van het bedrijf van de jongere broer van Martijn de K.. Patrick. Maar dat was volgens de rechter geen bewijs dat Patrick weet had van de drugshandel of dat hij toegang tot het schuurtje had.

Niet duidelijk is wie het meest aan de drugshandel verdienden. De politie vond delen van de boekhouding van het bedrijf waaruit blijkt dat ze voor tonnen euro’s verhandelden. Het decoderen van versleutelde Whatsapp’s moet dat ophelderen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bende sloeg drugsvoorraad op in schuurtje van oma
Sluiten