Job Halkes
Job Halkes Binnenland 25 okt 2017
Leestijd: 2 minuten

Aanpassing Rif010 moet rechter overtuigen

Met het plaatsen van een transparante, glazen overkapping over het terras van het horecapaviljoen van Rif010 moet het plan – een watersporthotspot midden in Rotterdam – alsnog goedkeuring krijgen van de Raad van State. Daarmee wordt volgens de gemeente Rotterdam en Rif010 tegemoetgekomen aan de grootste bezwaren van de omwonenden en de nabijgelegen kerk.

Begin volgend jaar is er opnieuw een zitting bij de Raad van State over het plan om een surfwahalla te vestigen op de Steigersgracht in hartje centrum. „Wij zijn zo goed als klaar om te gaan verbouwen”, vertelt Edwin van Viegen, één van de initiatiefnemers. Hij heeft goede hoop dat de plannen nu wel de toets der kritiek kunnen doorstaan en ook de gemeente is vol vertrouwen, zo blijkt uit een brief van het stadsbestuur aan de gemeenteraad. „We hopen dat alle procedures volgend voorjaar zijn afgesloten. Dan hebben wij nog een jaar nodig om te bouwen. Het voorjaar van 2018 is ons doel.”

Als dat inderdaad lukt, is dat een kleine vier jaar later dan de bedoeling was. Rif010 werd in 2014 gekozen als het beste Stadsinitatief. „We wilden toen al meteen aan de slag”, aldus Van Viegen. „Maar dat is dus helaas vertraagd door de rechtszaken en procedures. Dat is vervelend, maar we denken nu een goede kans te maken.” Met het plaatsen van een overkapping zal het omgevingsgeluid afnemen, iets wat men name de kerk een doorn in het oog was, uit angst dat de herrie de kerk zou overstemmen. Naast de overkapping is ook opgenomen dat er zondag pas vanaf 12.00 uur activiteiten mogen worden gehouden en dat er in geval van een uitvaart ook rust moet zijn.

Belangstelling

Aan helemaal opgeven na zoveel gedoe hebben de initiatiefnemers nooit gedacht. „We zijn er al een paar jaar mee bezig en ons project is al de hele wereld overgegaan. We hebben media aan de lijn gehad vanuit de hele wereld die willen weten wat wij midden in de stad gaan doen”, vertelt Van Viegen. „We staan in de Lonely Planet. Er zijn er een paar die bezwaar maken, maar duizenden die willen komen.” Dat er een markt voor is, weet hij wel zeker. „Een vergelijkbare surfattractie in Wales heeft in korte tijd al 75.000 bezoekers getrokken. Ver boven alle verwachtingen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.