Lucette Mascini
Lucette Mascini Binnenland 17 sep 2017
Leestijd: 2 minuten

Sander wordt helemaal gek van boetebeleid milieuzone

De gemeente Rotterdam deelt toch geen boetes uit aan bezitters van oude benzineauto’s die de milieuzone inrijden. Wel krijgen ze een waarschuwingsbrief. Dat schrijft wethouder Pex Langenberg (D66) van mobiliteit in een brief aan in de raad gemeenteraad. Twee weken geleden hield Langenberg tijdens een debat in de gemeenteraad nog vol dat hij vanaf maandag boetes van 90 euro zou geven.

„Ik lach er om”, zegt eigenaar Sander Jongerius van een 35-jaar oud Volkswagenbusje dat er van de wethouder niet meer in mag. Maar eerlijk vindt hij het milieubeleid van Langenberg niet. „Ik gebruik mijn busje alleen om op vakantie te gaan en om mee te gaan kitesurfen. De rest van de tijd staat hij in de garage.”

Schone schijn

De kitesurfer ergert zich rot aan de politiek van de wethouder. „Hij handelt in schone schijn. Het weren van onze auto’s levert geen schonere lucht op. Met dit busje stoot ik niet meer schadelijke stoffen uit dan de bezitters van de meeste nieuwere auto’s.”

Een uitspraak van de rechtbank Rotterdam van juni dit jaar bevestigde dat benzineauto’s van voor 1992 in de milieuzone wel toegelaten moeten worden. Maar die legde de wethouder naast zich neer. Langenberg ging namens de gemeente in hoger beroep bij de Raad van State maar voerde vóór het oordeel daarover af te wachten het verbod opnieuw in: een schop tegen het zere been van de old timerbezitters.

Hieruit blijkt dat D66 Rotterdam zijn boekje ver te buiten gaat. Rechter op de stoel van de wethouder? 100 auto's zorgen…

Gepostet von Stichting Rotterdamse Klassiekers am Donnerstag, 7. September 2017

Zij verenigden zich in de stichting Rotterdamse Klassiekers en startten in augustus een bezwaarprocedure tegen het hernieuwde verbod tegen hun teer geliefde autootjes. Die begint volgens de regels met een brief aan de gemeente. Maar die stuurt hen nu direct door naar de Raad van State, zo blijkt uit een brief van de gemeente aan Jongerius van 27 augustus.

Volgens de advocaat van de Rotterdamse Klassiekers, mr. Rudolf van Binsbergen, doet de gemeente dit om de rechtbank Rotterdam te omzeilen. Daar zouden de nieuwe bezwaren anders terecht komen. En daar delfde Langenberg eerder het onderspit. Dat zou waarschijnlijk opnieuw gebeuren. Maar nu zit hij weer met een ander probleem. „Zodra de bezwaarprocedure bij de voorzieningenrechter start, vraagt de Raad van State het beleid tot de uitspraak op te schorten”, zegt de advocaat. „De gemeente heeft niet veel keus.” Vandaar dat Langenberg de gemeenteraad nu schrijft geen boetes uit te delen. „Omdat hij het niet mág.” Ook al hield hij pas nog vol dat hij wél boetes zou uitdelen. „Hier word je toch gek van”, aldus PvdA-raadslid Barbara Kathmann.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Sander wordt helemaal gek van boetebeleid milieuzone
Sluiten