Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 24 jul 2017
Leestijd: 1 minuut

Moederwolf Artis plotseling overleden

Een moederwolf in Artis is maandagmorgen dood gevonden. Zij maakte deel uit van de Hudson Bay-roedel in de Amsterdamse dierentuin en is plotseling overleden.

De doodsoorzaak wordt nog onderzocht, maar de eerste resultaten wijzen op een acute darmontsteking. De teef heeft drie maanden geleden nog vijf welpen geworpen. Een moederwolf zoogt haar welpen tot ongeveer acht tot tien weken. De welpen zijn inmiddels deze kritieke eerste levensfase voorbij en zijn in staat zelf vlees te eten. Ze hebben nog wel hun melktanden, laat Artis weten, die ze binnenkort wisselen. De verwachting is dat de reu, de vader van de welpen, de zorg over de roedel zal overnemen.

Samenstelling roedel

In een roedel Hudson Bay-wolven zijn één mannetje en één vrouwtje gezamenlijk de baas. Dit koppel is ook het enige stel dat jongen krijgt. De wolvin kreeg eerder al nesten in 2011, in 2012 en in 2016. In laatstgenoemd jaar kreeg de nu overleden wolf drie welpjes. Hun beelden zie je hier:

Teefjes te jong

Onder de vijf huidige welpen, zijn drie reutjes en twee teefjes. De teefjes zijn echter nog te jong om de rol van zogeheten alfavrouw over te nemen. Pas wanneer ze tussen 1 en 2 jaar oud zijn, kan een wolf de rol van ‘baas’ op zich nemen. Omdat de alfa-reu de vader van de welpen is, mag hij niet met één van zijn dochters een alfakoppel vormen. Omdat de jongen nog klein zijn, is er voldoende tijd om te kijken hoe de roedel in de toekomst samengesteld zal worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.