Wouter van Loon
Wouter van Loon Entertainment 24 jul 2017
Leestijd: 1 minuut

Nederlanders kijken vaakst Game of Thrones illegaal

Er zijn volop mogelijkheden om series legaal te kijken, maar toch weten Nederlanders de illegale bronnen nog goed te vinden. Binnen drie dagen werd de eerste aflevering van Game of Thrones ruim 1,8 miljoen keer in Nederland gedownload en via illegale streams bekeken.

11 procent

Dat meldt Torrentfreak op basis van onderzoek van piraterijmonitor MUSO. Van alle onderzochte landen is de serie relatief gezien het vaakst illegaal bekeken in Nederland. Als we ervan uitgaan dat iedereen de aflevering maar één keer illegaal heeft bekeken, heeft liefst 11 procent van alle Nederlanders (inclusief bejaarden en baby’s) de aflevering illegaal bekeken.

Dat is fors meer dan in bijvoorbeeld de Verenigde Staten, waar het om nog geen 5 procent gaat. Het Verenigd Koninkrijk komt het dichtst bij Nederland in de buurt, met iets minder dan 10 procent.

90 miljoen views

Wereldwijd werd de aflevering zeker 90 miljoen keer illegaal bekeken. Via de legale kanalen werd de serie ruim 16 miljoen keer bekeken. Het grootste deel van de illegale views, bijna 80 miljoen, liepen via illegale streamdiensten, die de afgelopen jaren flink populairder zijn geworden. Nog maar 8 miljoen van de views waren downloads via torrents zoals je die van de Piratebay kunt downloaden.

HBO, de maker van Game of Thrones, probeert illegale bronnen sinds kort tegen te gaan. Het heeft een bedrijf in de arm genomen dat downloadprogramma’s in de gaten houdt, en een waarschuwing stuurt aan de gebruikers.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.